Społeczeństwo » Społeczeństwo

Uczniowie tworzyli sztukę na Dzień Ziemi – Urząd Miasta i Stena Recycling w Siemianowicach Śląskich

26 placówek oświatowych włączyło się w ekologiczną inicjatywę pod hasłem „Tworzymy Sztukę na Dzień Ziemi”, organizowaną przez Urząd Miasta w Siemianowicach Śląskich oraz Stena Recycling.

W tegorocznej edycji akcji, uczniowie przez tydzień zbierali surowce oraz przygotowywali prace plastyczne z użyciem odpadów do przetworzenia. Trzy najlepsze zostały wybrane przez jury i nagrodzone podczas uroczystego finału, który miał miejsce w poniedziałek, 28 kwietnia br. w siemianowickim Parku Tradycji.

Szkoła Podstawowa nr 1,  Szkoła Podstawowa nr 13 oraz Szkoła Podstawowa nr 8  – to trzy zwycięskie placówki w Siemianowicach Śląskich, z których przygotowane przez uczniów artystyczne instalacje pod hasłem „Tworzymy sztukę na Dzień Ziemi” zostały uznane przez jury za najbardziej kreatywne i różnorodne. Warunkiem udziału w konkursie było przystąpienie przez szkoły do tygodniowej selektywnej zbiórki odpadów - od wtorku, 22. do poniedziałku 28 kwietnia br., kiedy miał miejsce uroczysty finał i przyznanie nagród w Siemianowickim Centrum Kultury Park Tradycji. Zwycięskie szkoły otrzymały nagrody finansowe, odpowiednio: 500, 300 i 200 zł za prace: „Planeta Ziemia”, „Pies Buziak” oraz „Śmieciok”, do wykorzystania na zakup artykułów szkolnych.

Podczas finały akcji, oprócz pokazu prac plastycznych, reprezentanci zgłoszonych 26 placówek z Siemianowic Śląskich mogli posłuchać o fascynujących możliwościach, które daje przetwarzanie odpadów, a także popisać się wiedzą na temat ekologii w konkursie Memorecykling. Do jakiego pojemnika wyrzucić paragon? Ile razy można poddać recyklingowi papier, a ile plastik? i Czy opakowania po aerozolach można wyrzucić do pojemnika na metale? - to tylko wybrane pytania, z którymi zmagali się uczestnicy zabawy. Wydarzenie było kolejną edycją corocznej inicjatywy organizowanej dla uczniów przez Urząd Miasta we współpracy z firmą recyklingową. W tym roku partnerem została firma Stena Recycling, która specjalizuje się w zakresie kompleksowego zarządzania odpadami, recyklingu oraz usług środowiskowych.

Wśród celów, które przyświecają działalności Stena Recycling, edukacja ekologiczna stanowi jedno z najważniejszych zagadnień. Dlatego cieszymy się, że mogliśmy dołączyć do tegorocznej akcji Urzędu Miasta w Siemianowicach Śląskich, aktywizującej placówki szkolne w regionie do ekodziałania. Sortowanie odpadów i przekazanie ich do odpowiednich punktów odbioru to pierwszy krok w procesie odzyskiwania surowców, jednak aby to miało miejsce musimy poszerzać wiedzę najmłodszych nt. właściwych ekologicznych zachowań i krzewić wśród nich świadomość wspólnej odpowiedzialności za naszą planetę. Duże zaangażowanie szkół w akcję pokazuje, że podobne inicjatywy są potrzebne i trafiają do odbiorców. – komentuje Mariola Burdzik, Dyrektor Oddziału Stena Recycling w Siemianowicach Śląskich.

Mając na uwadze duże zainteresowanie placówek oświatowych obchodzeniem Dnia Ziemi w podobnej formie, sądzimy, że w dobie wprowadzenia nowych przepisów dotyczących gospodarowania odpadami, tego typu akcje będą przyczyniać się do ochrony środowiska w naszym Mieście. Dlatego też już teraz zapraszamy na II etap akcji w ramach Sprzątania Świata, która odbędzie się w miesiącu wrześniu tego roku pod opieką firmy Stena Recycling z Siemianowic Śląskich. – komentuje Witold Dułak, Kierownik Referatu Ochrony Środowiska Urzędu Miasta  w Siemianowicach Śląskich.

Ponowne przetwarzanie odpadów to ratunek przed zaśmieceniem Ziemi i zatruwaniem jej ekosystemu, a także sposób na nadanie przedmiotom kolejnego życia! Dla przykładu, wystarczy 35 butelek PET by wyprodukować polarową bluzę, obudowę lodówki można „zamienić” na obudowę do laptopa lub doniczkę, a z makulatury stworzyć eleganckie serwetki. Recykling nie tylko ułatwia oszczędne gospodarowanie zasobami naturalnymi, ale także pozwala ograniczać emisję CO2 do atmosfery. Kluczem do wysokiego stopnia odzysku jest właściwa segregacja, w czym pomaga wygodny e-book Stena Recycling: „Jak sortować, żeby nie zwariować”, do pobrania ze strony: http://stenaekostacja.pl/e-book-jak-sortowac-zeby-nie-zwariowac/ lub http://czterykaty.pl/czterykaty/0,136087.html.

konkretpr