Technologie » Komputery

Udany rok dla baramundi software AG

W minionym roku obrotowym przedsiębiorstwo z Augsburga odnotowało znaczny wzrost obrotów i liczby klientów, zdobyło prestiżowe wyróżnienia i poszerzyło zakres funkcji dostępnych w oferowanych przez siebie produktach.

Firma baramundi software AG kontynuuje kurs na wzrost. W minionym roku obrotowym zdobyła blisko 400 nowych klientów. Już po raz szósty z kolei przedsiębiorstwo znacznie zwiększyło obroty. W maju i listopadzie wydane zostały kolejne wersje oprogramowania baramundi Management Suite. Zwieńczeniem tych osiągnięć było utrzymanie miejsca na liście przedsiębiorstw Great Place to Work, nagroda w konkursie Security-Insider Awards 2016 oraz wyróżnienie Digital Workspace Leader Germany 2017 w kategorii Mobile Device Management Solutions, przyznane przez Experton Group.

Rok obrotowy 2016 to kolejny rok w historii baramundi software AG, który firma zamyka z korzystnym bilansem. Podobnie jak w latach poprzednich, przekroczona została zakładana wysokość obrotu. Jednocześnie obroty firmy wzrosły o ponad 20 procent. W 2016 roku rozwiązanie baramundi Management Suite zostało wdrożone u blisko 400 nowych klientów. Aby sprostać wyzwaniom związanym z tak dużym wzrostem, w 2016 roku zwiększono zatrudnienie o 21 osób. W ramach prowadzonej od kilku lat polityki wzmacniania obecności na rynkach zagranicznych, w listopadzie 2016 roku otwarto kolejny oddział firmy w Wiedniu (Austria).

Dalszy rozwój zintegrowanego rozwiązania do zarządzania urządzeniami końcowymi

W maju i listopadzie wydane zostały kolejne wersje oprogramowania baramundi Management Suite. Produkt został rozszerzony o nowy moduł do zarządzania sieciami wirtualnymi, a także wprowadzono nowe funkcje w obszarze Enterprise Mobility Management i zarządzania słabymi punktami. Rozwiązanie jest ponadto w pełni kompatybilne z Windows 10. Dodano również funkcję umożliwiającą zarządzanie urządzeniami końcowymi za pośrednictwem zwykłego połączenia z Internetem.

Prestiżowe wyróżnienia dla baramundi

W ubiegłym roku firma zdobyła dwie nagrody potwierdzające wysoką jakość dostarczanych produktów. Według Experton Group, baramundi software AG proponuje nie tylko obszerne i dopracowane portfolio, lecz także intuicyjnie obsługiwaną konsolę do zarządzania urządzeniami końcowymi. Dzięki temu przedsiębiorstwo znalazło się w grupie „Leader” w kategorii Mobile Device Management Solutions w rankingu Digital Workspace Vendor Benchmark 2017.

Z kolei portale dla specjalistów prowadzone przez Vogel IT-Medien zaprosiły czytelników do udziału w rozpisanym przez siebie plebiscycie i oddawania głosów na swoich faworytów w różnych kategoriach. Firma baramundi zdobyła w nim pierwsze miejsce i „platynowy” medal w kategorii Patch Management.

W 2016 roku firma potwierdziła również swoją reputację dobrego pracodawcy, czego dowodem jest wysokie, 44. miejsce w konkursie „Najlepsi Pracodawcy 2016 roku w Niemczech” wśród firm zatrudniających od 50 do 500 pracowników. Firma baramundi zdobyła bardzo wysoką pozycję również w konkursie „Najlepsi Pracodawcy 2016 roku w branży IT w Niemczech”, zajmując 16. miejsce w grupie przedsiębiorstw zatrudniających od 101 do 500 pracowników. A z uwagi na fakt, że już od pięciu lat przedsiębiorstwo klasyfikowane jest każdego roku na liście 100 najlepszych pracodawców w konkursie „Great Place to Work”, przyznano mu tytuł „Trust Champion”.

- Ubiegły rok obrotowy był dla nas kolejnym bardzo pomyślnym okresem. Udało nam się przekroczyć stawiane sobie cele i osiągnąć bardzo duży wzrost. Jest to dla nas powodem do wielkiej radości. Dzięki naszemu profesjonalnemu zespołowi, wysokiej klasy produktowi i wybitnym partnerom pozyskaliśmy w tym roku wielu nowych klientów, natomiast tym, którzy wybrali nas już wcześniej, zaoferowaliśmy jeszcze lepsze rozwiązanie - podsumowuje Uwe Beikirch, Członek Zarządu baramundi software AG.

pierwsza