Kultura, sztuka » Kultura

"Unfinished Sympathy" – oda do życia

Düne and Sosoa to para francuskich artystów, którzy stworzyli dodatkowy i wyjątkowy projekt na zakończenie drugiego sezonu Ten by Fotolia. Ich praca „Unfinished Sympathy” będzie dostępna za darmo w formacie pliku .PSD 10 grudnia na www.tenbyfotolia.com

Drugi sezon TEN by Fotolia, który rozpoczął się w styczniu i zanotował rekordowe ilości pobrań (ponad 282 000 pobranych plików TEN), zbliża się ku końcowi. Po wirtualnej wycieczce dookoła świata finalnym przystankiem tegorocznej edycji projektu będzie Francja. Jako ostatnich, Fotolia prezentuje wyjątkową artystyczną parę: Yoann Madec i Sol?ne Renaudin, lepiej znanych pod swoimi pseudonimami, Düne i Sosoa.

Dla TEN Düne i Sosoa stworzyli osobistą odę do życia

Jako dumni uczestnicy drugiego sezonu TEN, Düne i Sosoa zaczerpnęli inspirację z bliskiego ich sercu wydarzenia: narodzin ich dziecka. – Oczywiście nie chcieliśmy stworzyć ewidentnie projektu o nas, ale raczej o powodzi emocji, które pojawiają się u rodziców: strachu, ekscytacji, miłości… – wyjaśnia Düne.  Silne i sprzeczne uczucia są reprezentowane w ich pracy "Unfinished Sympathy", dla której inspiracją był również ich ulubiony artysta muzyczny, Massive Attack. Muzyka pomogła im przedstawić te dwie przeciwstawne siły, które przyciągają się do siebie i ostatecznie zbiegają w jeden centralny element, serce.

– Siły te przedstawiają najbardziej pierwotne emocje, jakich doświadczyliśmy w czasie ciąży. Lewa ręka, "Unfinished" reprezentuje materialną stronę rzeczy, którą każdy z nas ma w sobie. To atrakcyjne dla nas posiadanie, bogactwo, popularność, nieustannie napędza uczucie bycia niekompletnym. Podczas gdy prawa ręka, "Sympathy" oznacza pewną duchową sferę, która woli otrzymywać niż brać – mówi Sosoa.

Aby otrzymać tak szczegółowy efekt, para artystów musiała zmieniać swój sposób pracy. Zazwyczaj mieszają oni tradycyjne narzędzia z nowoczesnymi, takie jak Adobe Illustrator, Photoshop, InDesign, a nawet Corel Painter. Jednak dla kolekcji TEN by Fotolia, Düne i Sosoa pracowali niemal wyłącznie w programie Illustrator i korzystali ze zdjęć serwisu Fotolia.

Równość płci i francuska nuta

Ona jest nowoczesna, spontaniczna i zafascynowana nowymi technikami cyfrowymi. On natomiast jest perfekcjonistą, który bazuje na bardziej tradycyjnych technikach sztuki. Razem tworzą unikalny, silny duet uzupełniających się przeciwieństw. – Fakt, że projekt tworzyliśmy razem, jest z pewnością atutem. Kiedy rozpoczynaliśmy nad nim pracę, nie zawsze nasze wizje były zgodne, ale w efekcie osiągnęliśmy idealny, najciekawszy i najbardziej kreatywny kompromis – mówi Sosoa. – Mogliśmy sobie pozwolić na konstruktywną krytykę, oraz na obiektywne spojrzenie na to, co staraliśmy się przekazać – dodaje jej partner.

Poznali się w Akademii Sztuk Pięknych w Pivaut (École Supérieure Pivaut d' Arts Appliqués de Nantes). Po okresie pracy na własny rachunek, w 2006 roku w końcu założyli studio Gang Corporate Collective i markę "Ça c'est Gang !", która jednocześnie stała się ich mottem. Grupa aktualnie liczy 9 artystów, z których każdy jest ekspertem i specjalizuje się w innej dziedzinie.

To połączenie talentów pozwoliło im na wyrażanie całego spektrum komunikacyjnego (wideo, fotografia, projektowanie dźwięku, tworzenie i projektowanie stron internetowych, motion design, street art, itd.) oraz – dzięki francuskiej nucie – konkurowanie z najbardziej uznanymi, międzynarodowymi agencjami. – Jeśli chodzi o obraz, nasza francuska kultura jest wysoko ceniona, tak jak przed laty malarstwo, tak obecnie animacja i kreskówki – mówi Düne. Być może właśnie dlatego grupa zdobyła serca prestiżowych klientów, takich jak: Le Studio SFR, SNCF, Adobe, Wacom, Dior, Lacoste czy MTV.

Powstały również dwa filmy, z napisami w 12 językach, prezentujące otoczenie artystów oraz ich techniki pracy. Jeden z nich obrazujący codzienność Düne i Sosoa będzie dostępny przed inauguracją na dedykowanej stronie TEN na Facebook. Drugie wideo na temat techniki pracy artystów będzie dostępne w dzień inauguracji pracy, 10 grudnia na kanale YouTube kolekcji TEN oraz na stronie kolekcji TEN.

Plik .PSD z pracą Düne i Sosoa będzie dostępny za darmo na stronie http://tenbyfotolia.com przez 24 godziny od momentu publikacji, 10 grudnia 2013 roku o godz. 10:00.

Portfolio Düne: www.dune-dzn.com
Portfolio Sosoa: www.ledesigndesolene.com
Strona internetowa "Ça c'est Gang !": www.cacestgang.com
Strona internetowa "Gang Corporate Collective”: www.gang-corporate.com

GlobalBrand

• avatar
    ~fellow357 2014-01-28 14:26:07

Od 10 stycznia do 10 lutego 2014 r. bank zdjęć Fotolia zaprasza artystów cyfrowych – zarówno profesjonalistów, jak i amatorów – do podjęcia wyzwania i zmierzenia się z jednym lub kilkoma z tematów twórczych drugiego sezonu TEN by Fotolia. Do wygrania są nagrody o wartości blisko 400 000 PLN, w tym m.in. międzynarodowa kampania promocyjna sygnowana marką Fotolia. Uczestnicy muszą w czasie od 10 stycznia do 10 lutego zarejestrować się przez Facebooka: http://contest.tenbyfotolia.com i zamieścić na profilu kampanii swoją pracę zainspirowaną jednym lub kilkoma tematami z kategorii konkursowych. To dziesięć tematów zainspirowanych oryginalnymi pracami TEN:
    • Engineering Dreams
    • Myth In Motion
    • Pump Up The Color
    • You Can't Stop The Music!
    • Animal Instinct
    • Through Time
    • Unknown Destination
    • Mixed Messages
    • Love At First Sight
    • Game On
    Co ważne, w projekcie trzeba wykorzystać minimum 3 zdjęcia z banku zdjęć Fotolia, które były wcześniej użyte przez artystów drugiego sezonu.