Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Uniwersytet Swansea i Sony tworzą nowoczesne miejsca uczenia się przez wspólną pracę

Walijski uniwersytet inwestuje w rozwiązanie Sony Vision Exchange zapewniające studentom interaktywne, nowoczesne doświadczenie nauczania

Założony w 1920 r. Swansea University to walijska szkoła wyższa skupiająca się na badaniach i odkryciach. Uczelnia znana jest z łączenia edukacji i badań na najwyższym poziomie ze znakomitym doświadczeniem edukacyjnym dla studentów. W 2018 r. placówka postanowiła powiększyć swój potencjał edukacyjny i skorzystać z możliwości aktywnego nauczania opartego na nowoczesnych technologiach. Współpracując z firmą Sony i integratorem GV Multimedia, uniwersytet wdrożył całą gamę rozwiązań technologicznych opartych na systemie Sony Vision Exchange, tworząc tym samym środowisko nauki poprzez wspólną pracę w ramach nowo powstałej, nowoczesnej infrastruktury edukacyjnej.

Kontekst

Na Swansea University powstały dwa nowatorskie obiekty edukacyjne, służące wzbogacaniu doświadczeń studentów i zwiększaniu potencjału nauki poprzez wspólną pracę. Nowe miejsce interaktywnego kształcenia znajduje się w głównym budynku wydziału inżynieryjnego. Obejmuje laboratorium komputerowe oraz nowoczesne studio do aktywnej nauki. Z kolei w rozwiązaniu dla wydziału sztuk pięknych i nauk humanistycznych pierwszoplanową rolę ogrywa korzystanie przez studentów z własnych urządzeń.

Głównym zadaniem nowych obiektów jest wykorzystanie technologii dla potrzeb nowego podejścia do pedagogiki ze strony studentów i wykładowców, ze szczególnym naciskiem na aktywną naukę poprzez wspólną pracę. Coraz więcej badań wskazuje, że aktywne uczenie się sprzyja zapamiętywaniu informacji,
a jednocześnie jest przyjemniejsze i bardziej wciągające zarówno dla wykładowców, jak i studentów.
W związku z tym Swansea University udostępnia swoim kadrom akademickim i studentom obiekty
i technologie umożliwiające wykorzystanie potencjału, jaki kryje się w nauczaniu nowego typu.

Zadanie

Swansea University jest liderem we wdrażaniu innowacji w szkolnictwie wyższym i może pochwalić się takimi wyróżnieniami, jak złota nagroda za doskonałe ramy nauczania (Teaching Excellence Framework, TEF). W 2018 r. instytucja przystąpiła do poszukiwań rozwiązania do aktywnej nauki, które spełniałoby jej wysokie wymagania, umożliwiałoby szybkie wdrożenie i było na tyle elastyczne, by zapewnić integrację z wcześniej stosowanymi rozwiązaniami. Uniwersytet chciał również maksymalnie wykorzystać ograniczoną kubaturę swoich budynków, tworząc obiekt dostępny o każdej porze i spełniający najróżniejsze potrzeby — przeprowadzenia zajęć z inżynierii, warsztatów dla pracowników, spotkania samorządu studenckiego itp.

Oprócz zapewnienia tych podstawowych funkcji, celem Swansea University było stworzenie infrastruktury na tyle atrakcyjnej, by pozyskiwać nowych wykładowców i studentów, a jednocześnie otwartej dla wszystkich. Zadanie polegało na utworzeniu platformy jak najlepiej wykorzystującej metody aktywnego nauczania i udostępniającej je społeczności akademickiej.

Rozwiązanie firmy Sony

Po dogłębnych analizach, udziale w licznych targach technologicznych i przetestowaniu różnych rozwiązań przedstawiciele Swansea University uznali firmę Sony za idealnego dostawcę rozwiązania, które umożliwi uczenie się poprzez wspólną pracę.

Swansea University, Sony oraz specjalizująca się w instalacji systemów firma GV Multimedia przeprowadziły intensywne prace projektowo-planistyczne, w których wyniku postanowiono stworzyć dwa obiekty do nauczania w formule wspólnej pracy. Pierwszy, mniejszy, to sala wyposażona w cztery stanowiska, każde dla pięciu osób. Drugi obiekt zaprojektowano jako przestrzeń do różnorodnych aranżacji i wyposażono w 10 sześcioosobowych stanowisk do wspólnej pracy. Pełni on rolę zarówno tradycyjnego laboratorium komputerowego, jak też hybrydowej sali do aktywnej nauki.

Na każdym stanowisku w obu pomieszczeniach znajduje się monitor profesjonalny Sony BRAVIA połączony
z Vision Exchange: rozwiązaniem Sony do aktywnej nauki. Dzięki temu studenci mogą korzystać z własnych urządzeń i wspólnie pracować, swobodnie wymieniając się treściami przekazywanymi z własnego telefonu, tabletu lub laptopa prosto na duży ekran. Ponieważ wszystkie stanowiska są połączone w sieci, wykładowca może za pomocą systemu Vision Express przesyłać treści na główny monitor z przodu sali, aby pokazać je wszystkim uczestnikom zajęć.

Dodatkową elastyczność w aranżowaniu przestrzeni zapewniają specjalnie zaprojektowane stoły, pozwalające złożyć na płasko ekrany komputerów i błyskawicznie stworzyć studentom miejsce do pracy zespołowej. Dzięki tej elastyczności wykładowcy i studenci mogą swobodnie eksperymentować, wykorzystując nowe metody nauczania.

Udostępniając salę poza standardowymi godzinami pracy oraz w weekendy, Swansea University zachęca studentów do korzystania z nowych obiektów podczas wspólnej pracy, dyskusji na tematy badawcze i wymiany pomysłów także poza sztywną siatką zajęć.

Dotychczasowe rezultaty

Zainstalowane przez Swansea University rozwiązanie zostało bardzo pozytywnie ocenione przez wykładowców i studentów, którzy korzystali z nowych obiektów w pierwszym semestrze. Zdaniem studentów są one lepsze od innych pomieszczeń edukacyjnych. Znakomita większość oceniła nowe miejsca kształcenia jako „doskonałe”, jednocześnie widząc w nich potencjał wspierania nowych form uczenia się, jak social learning czy peer-to-peer learning.

Swansea University realizuje ponadto program bieżących szkoleń dla pracowników akademickich, aby ułatwić im jak najlepsze wykorzystanie nowych obiektów i potencjału aktywnego nauczania w praktycznym otoczeniu.

Dlaczego wybrano rozwiązanie firmy Sony

Po zapoznaniu się z technologiami konkurentów na targach i innych wydarzeniach przedstawiciele Swansea University byli pod wrażeniem jakości rozwiązań firmy Sony, skupiających się bezpośrednio na specyficznych potrzebach szkolnictwa wyższego.

— Firmę Sony wybraliśmy po dokładnej analizie ofert z rynku technologii edukacyjnych. Jeśli chodzi o znajomość sektora szkolnictwa wyższego, świetne rozeznanie potrzeb wykładowców i studentów, a także dotychczasowe osiągnięcia w zakresie rozwiązań do aktywnej nauki, firma Sony nie ma sobie równych. Połączenie bezproblemowej w działaniu, cyfrowej platformy Vision Exchange z fizyczną elastycznością obiektów pozwala naszej wspólnocie studentów i wykładowców swobodnie korzystać z nowych metod nauczania bez konieczności reorganizacji całego kursu — wyjaśnia Jon Burnes, dyrektor ds. usług i systemów informacyjnych w Swansea University.

Obiekty miały być przygotowane i oddane do użytku w roku akademickim 2018/2019. Strony przedsięwzięcia — Sony, GV Multimedia i Swansea University — musiały więc podjąć ścisłą współpracę, by udostępnić studentom nowe laboratorium we wrześniu 2018 r., od samego początku semestru.

— Cieszymy się, że wspólnie ze Swansea University pracujemy nad rozwiązaniem, które tworzy studentom lepsze warunki do nauki i umożliwia wykładowcom wykorzystanie nowych metod pedagogicznych, jak aktywne nauczanie — komentuje projekt Damien Weissenburger z firmy Sony. — Z ogromną satysfakcją odnotowujemy pozytywne reakcje na inicjatywę uniwersytetu. Miło nam, że uczestniczymy w tym projekcie u boku instytucji, która tak wysoko ceni sobie własną wspólnotę, rozumie ją i z nią współdziała.

INDALO