Gospodarka » Maszyny

Usługi dźwigowe - żurawie i dźwigi samojezdne

W jaki sposób wykorzystywane są dźwigi w pracy? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

Wynajem żurawi

Żurawie i dźwigi wykonują dzisiaj ważne zadania, bez ich pomocy niemożliwe byłoby osiągnięcie wielu zamierzeń budowlanych. Stosują je firmy budowlane i transportowe, posiadając je na własność lub też korzystając z usług innych firm oferujących wynajem żurawi.

Zważywszy na to, że obie branże rozwijają się w dużym tempie, wiele osób poszukuje profesjonalnego sprzętu, który będzie pracował bez zastrzeżeń i spełniał wszelkie wymagane normy. Wynajmem takich maszyn zajmuje się dzisiaj wiele przedsiębiorstw, więc jeśli potrzebujemy żurawia do wykonania określonych zadań, nie trzeba go od razu kupować – można go wynająć.

Zauważalnie wzrasta zainteresowanie takimi ofertami, a wynająć można każdego rodzaju dźwig. Żurawie samojezdne, samochodowe, kompaktowe, specjalne, wieżowe czy leśne znajdują się na wyposażeniu punktów wynajmujących. Poszukiwanie dobrej jakości urządzeń można rozpocząć poprzez przeszukiwanie ofert na stronach internetowych bądź też zasięgnąć opinii innych osób, które być może korzystały z takich możliwości.

Niezależnie od tego, w jakiej branży się pracuje, w jednym punkcie usługowym można znaleźć wszelkiego rodzaju żurawie. Oczywiście największą popularnością cieszą się te przeznaczone do prac budowlanych, jednakże na rynku nie brakuje innych odmian tego sprzętu, skonstruowanych specjalnie z myślą o różnych branżach. A bywa, że stawia się im duże wyzwania, takie jak wznoszenie ogromnych budynków mieszkalnych oraz biurowych czy też przemysłowych, jednak najbardziej wymagający i wybredni klienci będą mogli znaleźć wszystko co tylko będzie im potrzebne.

Wiele firm zajmujących się wynajmem żurawi od lat wzbogaca swoją ofertę zakupując coraz to nowsze i rozwinięte technologicznie maszyny. Radzą sobie one z ogromnymi nieraz ciężarami oraz z przeładunkiem i załadunkiem, a także z wymagającymi dużej szybkości wykonania zadania, mowa tutaj o  dźwigach leśnych.

Toteż jeśli taka firma istnieje dłuższy czas na rynku, można jej zaufać i korzystać z doświadczenia oraz sprzętu spełniającego najwyższe standardy. Często oprócz samego wynajmu oferuje się sprzedaż żurawi przemysłowych oraz ich wynajem wraz z obsługą operatorską. Kadra pracująca na takich stanowiskach jest odpowiednio przeszkolona i posiada wymagane zaświadczenia.

Usługi dźwigowe

Usługi dźwigowe obejmują wynajem dźwigów oraz pracę polegającą na kierowaniu wyznaczonymi urządzeniami. W tym drugim przypadku stanowisko takie może objąć tylko przeszkolony operator, który w pełni zna się na obsłudze dźwigu i spełnia warunki zdrowotne do wykonywania powierzonych zadań.

Poszukując dźwigów do wynajęcia czy też wykwalifikowanego operatora dźwigu, warto posłużyć się wyszukiwarką internetową. W obecnych czasach większość osób w taki sposób zapoznaje się z ofertami jakich nie brak w Internecie. Firmy z długoletnim doświadczeniem mają do zaproponowania osobom zainteresowanym wysokiej jakości usługi dźwigowe, a ceny są tak konkurencyjne, że można znaleźć coś na każdą kieszeń.

W ofertach znajdują się wynajem dźwigów o różnych możliwościach, zależnie od wyposażenia oraz podnośników do zadań specjalnych. Ważną sprawą są ubezpieczenia maszyn, powinno się je obejmować ubezpieczeniem od odpowiedzialności cywilnej czyli OC. Takie rzeczy zawsze trzeba sprawdzać wcześniej.

Zwykle przedmiotem wynajmu są dźwigi wraz z obsługą operatorską. Osoby zatrudnione na takim stanowisku wykonują zadania dotyczące załadunku i rozładunku towarów, przemieszczania kontenerów, montażu jak i demontażu hal, ustawiania wszelkich konstrukcji stalowych, elementów betonowych, podnoszenia i przenoszenia palet z materiałami budowlanymi oraz ustawiania maszyn, w tym także innych dźwigów i żurawi.

W zakres usług dźwigowych wchodzi także wynajem podnośników koszowych, również z obsługą. Chodzi tutaj głównie o konserwację budynków, instalacje pewnych elementów stalowych i aluminiowych, reklam, konserwacji oświetlenia czy nawet pielęgnacji zieleni. Pośród polskich firm oferujących usługi dźwigowe znajdują się takie, które mają za sobą wieloletnie doświadczenie. Rozpoczynały one na bazie jednej czy dwóch maszyn, a teraz zdobywając zaufanie i renomę wśród klientów oferują cały wachlarz urządzeń dźwigowych do wynajęcia.

Obecnie wymagania wielu branż szybko rozwijających się na polskim rynku, między innymi propozycje dotyczące usług dźwigowych muszą obejmować nowoczesne maszyny, pracujące efektywnie i wydajnie, a przy tym bezpiecznie. Stawiane w tym zakresie wymogi to głównie praca na dużych wysokościach i z dużym obciążeniem.

ageprass