Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

"Uwikłana" dla niewidomych

W nocy z 2 na 3 grudnia odbyła się premiera interaktywnej powieści "Uwikłana". Za sprawą tego dzieła Wydawnictwo Wielokrotnego Wyboru chce uczcić pamięć ofiar katastrfofy w Bhopalu, jak i realnie pomóc polskiej społeczności niewidomych.

Fabuła tej gry książkowej, przeznaczonej dla dorosłych czytelników koncentruje się na losach niewidomej dziewczyny wplątanej w walkę z grożącą miastu katastrofą ekologiczną. Dzieło to jest, jak dotychczas najbardziej zaangażowanym społecznie utworem wspomnianego autora. Jest to druga, po grze edukacyjnej "Janek - Historia małego powstańca", pozycja Wydawnictwa Wielokrotnego Wyboru, napisana z myślą o konkretnym, historycznym wydarzeniu. Tym razem nadrzędnym celem oficyny było zabranie zdecydowanego głosu w sprawie zagrożeń związanych z niewłaściwym przechowywaniem niebezpiecznych środków chemicznych. Właściwa akcja tej gry książkowej rozgrywa się na przestrzeni trzech dni, od 1 do 3 grudnia, co nawiązuje do tragedii, jaka miała miejsce w nocy z 2 na 3 grudnia 1984 roku w Bhopalu, kiedy w miejscowej fabryce pestycydów doszło do wycieku szkodliwych substancji. Uwolniona, toksyczna chmura zabiła blisko 2 500 tysiąca ludzi, a dalsze 100 000 doznało trwałego uszczerbku na zdrowiu. Za główną przyczynę tej tragedii uważa się pazerność firmy Union Carbide (obecnie wchodzącej w skład Dow Chemical), która ulokowała swoją fabrykę w środku gęsto zaludnionego miasta i z racji pogarszającej się kondycji finansowej oszczędzała przede wszystkim na niezbędnych środkach bezpieczeństwa oraz renowacji maszyn.

Kolejnym aspektem, który chcieliśmy szczególnie uwypuklić w "Uwikłanej" jest sposób funkcjonowania osób niewidomych w naszym społeczeństwie. Chociaż wszystkie wydarzenia opisane w najnowszym dziele Beniamina Muszyńskiego są wyłącznie tworem jego wyobraźni, to opisując pewne aspekty życia osób niepełnosprawnych, opierał się na uzyskanych z przeróżnych źródeł sprawdzonych informacjach.

Publikacja jest dostępna na stronie internetowej pisma Masz Wybór (http://masz-wybor.com.pl/ksiegarnia/) w formie hipertekstowego pliku PDF oraz dostosowanych do czytników elektronicznych formach MOBI i EPUB. Chociaż w chwili pobrania książek czytelnik nie ponosi żadnych opłat, to Wydawnictwo wyraźnie zaznacza, że pisarzowi wraz z całym zespołem redakcyjnym zależy, aby każdy czytelnik w ramach opłaty za książkę wpłacił datek w wysokości nie niższej niż 2 PLN na konto Fundacji na rzecz Osób Niewidomych Labrador-Pies Przewodnik (BZ WBK S.A. 19/O Poznań 07 1090 1362 0000 0001 0087 7922). Wydawnictwo oświadcza przy tej okazji, że żadna część ofiarowanych pieniędzy nie trafi ani do pisarza, ani do kogokolwiek ze zespołu redakcyjnego, lecz zasili tylko i wyłącznie konto wspomnianej organizacji.

bezstronny22