Firma » Biznes

VAT w budownictwie

Artykuł mówi o zwrocie VAT za materiały budowlane osobom fizycznym budującym lub remontującym mieszkanie po 01.05.2004 roku

Zwrot VAT za materiały budowlane polega na tym, że podatnik odzyskuje część nadpłaconego VAT w budownictwie. Wynika to z tego, że Polska dołączając do Wspólnoty Europejskiej podniosła VAT na większość materiałów budowlanych z 7% na 22%. Ta różnica jest oddawana podatnikowi w postacizwrotu VAT budowlanego. Aby odebrać podatek należy sporządzić wniosek VZM i złóżyć go do swojego Urzędu Skarbowego. Obecnie na zwrot VAT budowlanego czeka się maksymalnie cztery miesiące. Tak więc warto sporządzić wniosek VZM-1 już dziś i cieszyć się z odebranych pieniędzy z tytułu zwrotu VAT budowlanego !
Należy pamiętać, że ulga remontowa obowiązuje na czas nieoznaczony, co w rzeczywistości oznacza, że może zostać odwołana w każdym momencie. Samo sporządzanie wniosku VZM czyli wniosku o zwrot VAT z materiałów budowlanych jest dosyć czasochłonne i monotonne. Należy każdą pozycję z faktur zakupu zweryfikować przy wykorzystaniu wykazu materiałów budowlanych podlegających odliczeniu. Wykaz nie jest do końca precyzyjny i część Urzędów Skarbowych pewne materiały akceptuje, a inne Urzędy te same materiały kwestionują. Dlatego warto skorzystać z pomocy fachowców, którzy rozliczaniem VAT za materiały zajmują się zawodowo.

Othello