Firma » Reklama

Videomarketing w gastronomii

Aby odnieść pełny sukces rynkowy należy nie tylko rozpoznać potrzeby nabywców, zaoferować im usługi odpowiadające ich oczekiwaniom, ustalić przystępne ceny i zapewnić klientom dogodne warunki korzystania z oferty usługowej.

Konieczne jest także poinformowanie konsumentów o świadczonych usługach, ich specyfice i atrakcyjności, a w efekcie zainteresowanie ich ofertą oraz zachęcenie do skorzystania z niej. Jednym z najskuteczniejszych rozwiązań jest produkcja filmu.

W branży gastronomicznej również sporo się dzieje w tym zakresie. Nie tak dawno, ruszył jedyny na polskim rynku serwis, zajmujący się marketingiem restauracji. Specjalistyczny portal skierowany jest przede wszystkim do właścicieli i menadżerów restauracji, otwartych na rozwój i szukających pomysłu na promocję własnego lokalu.

PRestauracja.pl to codzienna porcja porad z zakresu promocji i działań PR, a także informacje z całego świata, dotyczące marketingu restauracji. Autorzy portalu wskazują innowacyjne rozwiązania promocyjne stosowane na światowym rynku gastronomicznym; analizują nie tylko systemy promocyjne i programy lojalnościowe globalnych korporacji, ale działania promocyjne barów czy kawiarni, działających na rynku lokalnym.

Poza codziennie aktualizowanymi informacjami i dostarczaniem porad z zakresu marketingu restauracyjnego, portal proponuje wachlarz usług, dedykowanych gastronomii. Innowacyjna oferta obejmuje m.in.: usługi i szkolenia z zakresu social mediów, kampanie PR, analizy, badania i strategie. Nowatorskim rozwiązaniem, proponowanym przez portal, są konsultacje z zakresu organizacyjnego i promocyjnego funkcjonowania restauracji ze znanym m.in. z programów Kuchni. TV „Adam po pracy” szefem kuchni – Adamem Chrząstowskim.

Twórcą portalu jest krakowska Agencja Good News PR, istniejąca na rynku od 2007 roku. Decyzja o stworzeniu portalu podyktowana była chęcią wypełnienia luki wśród polskich serwisów i zadbania o lepszą jakość rodzimych restauracji.

Na zapotrzebowanie rynku świetnie odpowiedział także Zumi.pl udostępniając multimedialną formę prezentacji firmy w lokalizatorze internetowym. Teraz w wizytówce firm oprócz danych kontaktowych można zobaczyć prezentację firmy w postaci spotu reklamowego.

Pierwsza strona Zumi Wideo przypomina stronę główna YouTube – oglądane przez użytkownika wideo zajmuje centralną część strony, a po lewej prezentowane są miniaturki nagrań innych firm, również konkurencyjnych. Znajdujące się na serwisie filmy podzielono na trzy kategorie: produkcja, handel, usługi.

W serwisie znaleźć można już zarówno nagrania dużych graczy (Adidas Poland, Leroy Merlin) jak również i małych przedsiębiorstw.

Przyjrzyjmy się mechanizmom marketingowym, które zastosował Fly Bar, usytuowany w Centrum Wrocławia.

Energetyczne przekąski, szybki hot-spot i sprzyjająca twórczym rozwiązaniom atmosfera. Fly Bar nadaje nowy wymiar spotkaniom biznesowym. Jedyna w swoim rodzaju, multimedialna sala konferencyjna to miejsce, które przyciąga same dobre idee. FlyBar sprzyja rozmowom i budzi pozytywną energię. Tu również rozpoczniesz wieczorną zabawę. Choć zapewne doskonałe drinki i klubowy klimat zatrzymają cię na dłużej. FlyBar to także świetne miejsce na zorganizowanie imprezy firmowej czy prywatnej, którą każdy będzie długo pamiętał – zapewniają marketingowcy.

Zadania promocyjne oraz proces planowania promocji w małych przedsiębiorstwach są przeważnie umiejscowione w jednoosobowym dziale marketingu podporządkowanym bezpośrednio szefowi firmy. Sukces na rynku gastronomicznym w dużej mierze zależy od właściwie przeprowadzonej promocji usług. Można to zrobić we własnym zakresie lub zlecić profesjonalnym agencjom. W obu przypadkach działania muszą być dobrze przemyślane, by przy niezbyt dużych nakładach odnieść satysfakcjonujący efekty.

Przypisy:

Jak skutecznie promować swoją restaurację, czyli narzędzia promocji i ich wykorzystanie w branży gastronomicznej / dr inż. Iwona KOWALCZUK / Zakład Badań Konsumpcji SGGW

TVIP