Technologie » Komputery

Vision Exchange™: nowe rozwiązanie Sony stymulujące aktywną naukę i ożywiające spotkania w firmach

Prosta obsługa techniką „przeciągnij i upuść”, tworzenie zachęt do dyskusji w ramach aktywnej nauki i współużytkowanie materiałów z rozproszonych lokalizacji

Firma Sony wprowadza na rynek system Vision Exchange. To nowe, intuicyjne w użyciu rozwiązanie stymuluje współpracę w edukacji i biznesie.

System Vision Exchange jest wyjątkowo elastyczny i opłacalny. Dzięki niemu studenci, wykładowcy i prowadzący prezentacje dysponują dynamicznym środowiskiem, opartym na koncepcji grup roboczych, które sprzyja twórczej dyskusji oraz wymianie wiedzy.

Vision Exchange idealnie sprawdza się na uniwersytetach, w szkołach pomaturalnych oraz w firmowych salach konferencyjnych. To dynamiczne, elastyczne rozwiązanie jest dostosowane do użytku w różnorodnych miejscach nauki i spotkań. System umożliwia zespołom współpracę i dyskusje w formie burzy mózgów. Każdy uczestnik może bezprzewodowo udostępniać materiały ze swojego laptopa lub tabletu. Równie łatwo jest zapraszać do dyskusji osoby z zewnątrz: wystarczy w tym celu dodawać połączenia wideo ze zdalnymi lokalizacjami. Praca zespołowa nabiera wówczas prawdziwie globalnego wymiaru.

Aktywna nauka i interaktywna sala wykładowa

Tradycyjne, „jednokierunkowe” wykłady stopniowo ustępują miejsca metodom interaktywnym, sprzyjającym większemu zaangażowaniu studentów i lepszemu zrozumieniu tematu.

— Przejście od pasywnego do aktywnego nauczania, szczególnie intensywne w ostatniej dekadzie, zaowocowało powstaniem różnych innych narzędzi stymulujących współpracę — komentuje Garry Cox, menedżer produktu w Sony Professional Solutions Europe. — Na tym szybko rozwijającym się rynku nie istniało jednak dotychczas rozwiązanie przeznaczone dla grup roboczych pracujących w środowiskach BYOD (Bring Your Own Device), które miałoby cechy systemu Vision Exchange, czyli potencjał, elastyczność i atrakcyjność intuicyjnej obsługi.

Sala konferencyjna w firmie

Opcjonalna licencja na zdalną komunikację pozwala grupom roboczym łączyć się z innymi lokalizacjami przy użyciu standardowych systemów wideokonferencyjnych. Uczestnicy takich sesji mogą nie tylko udostępniać materiały z własnych urządzeń (laptopów, tabletów i smartfonów), lecz także nakładać w czasie rzeczywistym adnotacje lub komentarze na obraz bądź materiał z tablicy elektronicznej.

Większość współczesnych sal konferencyjnych jest wyposażona w jedno podłączone na stałe kablem źródło multimediów i jeden monitor, jak również dedykowany system audiowizualny z mikserami, systemy wideokonferencyjne oraz inne urządzenia. Taka złożona konfiguracja często skutkuje stratą czasu i wywołuje frustrację prowadzących prezentację, którzy zamiast skupić się na samym spotkaniu walczą z niewygodnym okablowaniem i przełączaniem urządzeń. System Vision Exchange eliminuje tego rodzaju kłopoty, zapewnia uczestnikom lepszą komunikację i pozwala skoncentrować się na spotkaniu.

Produkt

PEQ-C100

sprzęt (HDMI x2 input)

PEQ-C130