Motoryzacja » Samochody

Volvo 780 - kanciaste coupe po włosku

Najbardziej intensywny okres współpracy między Volvo i włoskim studio projektowym Bertone przypadł na rok 1985, kiedy do seryjnej produkcji wszedł model 780. Atrakcyjne coupe zadebiutowało w marcu 1985 na salonie w Genewie, gdzie spotkało się ze znakomitym odbiorem.

W przeciągu 5 kolejnych lat wyprodukowano 8518 sztuk tego stylowego coupe, które ma już ponad 30 lat. Było ono połączenie charakterystycznego pudełkowatego i kanciastego stylu Volvo z włoskim poczuciem proporcji i szczegółów, które uczyniło z modelu 780 auto wyjątkowe.

Jednym z ciekawszych egzemplarzy jest z 1985 r. należący do Pehra G. Gyllenhammara, prezesa Volvo w latach 1971-1993. Samochód ten był prezentem, jaki prezes Volvo otrzymał na 50. urodziny, na miesiąc przed debiutem modelu na Salonie w Genewie. Aktualnie pojazd należy do kolekcji Muzeum Volvo.

Wartym uwagi jest też stuprocentowo oryginalny egzemplarz Volvo 780 z silnikiem o pojemności 2,8 l w układzie V6 oraz kompletnym wyposażeniem dostępnym w tamtym okresie. Byłym właścicielem tego auta jest Tuve Johansson, jeden z dawnych prezesów firmy Volvo Cars. Dziś pojazd ten należy do kolekcji Guy’a Vermanta.

JK PR