Motoryzacja » Samochody

Volvo Cars CEO Håkan Samuelsson przedłuża kontrakt do 2022 r.

Volvo Cars wydłużyło kontrakt wiążący je z dyrektorem generalnym i prezydentem Håkanem Samuelssonem o kolejne dwa lata, do 2022 r. Wydłużenie kontraktu oznacza, że firmie zapewniono ciągłość zarządczą w okresie transformacji w globalnego dostawcę dywersyfikowalnych usług mobilnych.

Jak dotąd prowadzenie tego przedsiębiorstwa sprawiało mi ogromną radość i cieszę się, że będę kontynuować transformację naszej firmy – powiedział Håkan Samuelsson.

Od kiedy w październiku 2012 r. pan Samuelsson został szefem firmy, Volvo Cars przeszło całkowitą transformację. Dzięki niej przedsiębiorstwo stało się mocnym konkurentem w segmencie premium, z kompletnie nową paletą modeli premium bazujących na własnej platformie konstrukcyjnej, własnych zespołach napędowych, bezpieczeństwie i technologiach infotainment.

Kilka lat rekordowej sprzedaży i zysków, a także wiele prestiżowych nagród oraz wyróżnień za samochody i technologie potwierdzają, iż strategia przedsiębiorstwa działa i że Volvo Cars jest dziś mocniejsze niż kiedykolwiek w swej historii. W nadchodzących latach pan Samuelsson i Volvo Cars mają zamiar kontynuować ten wzrost przez kapitalizację oraz przewodzenie zmianom zachodzącym w branży. Ambicja ta znajduje odzwierciedlenie w nowym zestawie projektów, jakie Volvo Cars ujawniło w tym roku, skupiających się na osiągnięcie pozycji lidera w elektryfikacji, autonomizacji oraz nowych modelach posiadania pojazdów i dostępu do transportu.

JK PR