Motoryzacja » Samochody

Volvo Cars i Baidu łączą siły w celu opracowania i produkcji autonomicznych samochodów

Volvo Cars osiągnęło porozumienie z Baidu, wiodącym chińskim dostawcą wyszukiwania internetowego, by wspólnie pracować nad opracowaniem elektrycznych, w pełni kompatybilnych z zasadami jazdy autonomicznej samochodów w celu ich masowej produkcji na rynek chiński, największy rynek zbytu na świecie.

Volvo Cars to pierwszy zagraniczny producent samochodów, jaki nawiązał tak bliską współpracę z Baidu, by wspólnie zaprojektować dopasowane do wymagań, autonomiczne samochody. Partnerstwo pozwoli obu przedsiębiorstwom opracować i sprzedawać te samochody potencjalnym chińskim klientom, podkreślając aspiracje szwedzkiego producenta, by stać się w skali globalnej najchętniej wybieranym dostawcą przedsiębiorstw z zakresu mobility.

Zgodnie z umową, Volvo Cars i Baidu połączą wysiłki, by uczynić kolejny krok na drodze ku przygotowaniu masowej produkcji w pełni elektrycznych i autonomicznych samochodów. Współpraca z Baidu jest dla Volvo Cars pierwszą tego typu w Chinach. Volvo Cars zostało wybrane starannie przez Baidu ze względu na daleko sięgające doświadczenia w dziedzinie bezpieczeństwa.

Jak postanawia umowa, Baidu włączy się do działania ze swą platformą jazdy autonomicznej Apollo. Volvo z kolei zapewni dostęp do swych doświadczeń i wyrafinowanych technologii motoryzacyjnych. Branżowe prognozy przewidują, iż Chiny staną się w najbliższych dziesięcioleciach największym pojedynczym rynkiem świata na samochody autonomiczne. Badanie rynku IHS Markit z początku roku przewiduje*, że do roku 2040 w Chinach znajdzie nabywców ok. 14,5 mln samochodów autonomicznych – wobec łącznej wartości 33 mln globalnie.

JK PR