Motoryzacja » Samochody

Volvo najbardziej niezawodną marką według JD Power

Firma JD Power przeprowadziła ankietę wśród 12 000 posiadaczy samochodów w Wielkiej Brytanii. Wypowiadali się oni na temat awaryjności swoich aut. Markami, które zwyciężyły w rankingu były ex aequo Volvo i Kia.

Ankieta obejmowała pytania o usterkowość różnych elementów samochodów, a dokładniej podzielono je na osiem kategorii -nadwozie, odczucie za kierownicą, dodatki/przełączniki/ekrany, audi/komunikacja/rozrywka/nawigacja, siedzenia, ogrzewanie, wentylacja/klimatyzacja, wnętrze oraz silnik/skrzynia biegów. Pod uwagę brano smaochody zarejestrowane pomiędzy lutym 2014 a kwietniem 2016 roku.

Ranking ustalono na podstawie średniej liczby usterek na 100 samochodów. Przeciętnie dla wszystkich samochodów wynik wyniósł 131, natomiast Volvo uzyskało współczynnik 83.

Volvo nie tylko zajęło pierwsze miejsce, ale jest też jedyną marką premium, która znalazła się w pierwszej dziesiątce.

vehicle exterior; driving experience; features/controls/displays; audio/communication/entertainment/navigation; seats; heating, ventilation and air conditioning; vehicle interior; and engine and transmission

Read more at: https://inews.co.uk/essentials/lifestyle/cars/car-news/kia-volvo-top-reliability-bmw-hits-rock-bottom/

JK PR