Firma » Biznes

W Centralnej Polsce powstaje kolejne centrum logistyczne. Dla firmy Panattoni buduje je Commercecon

Generalny wykonawca Commercecon, rozpoczął budowę parku logistycznego dla firmy Panattoni. W Lućmierzu pod Łodzią docelowo powstanie ponad 32 tys. mkw. nowej przestrzeni magazynowej. Ruszyły właśnie prace wykonawcze hali o powierzchni 6,3 tys. mkw., której najemcą będzie firma DPD.

Po rekordowym 2021 r., rynek magazynowy w naszym kraju nie zwalnia tempa, a kolejną inwestycję zyskuje jeden z głównych regionów – Centralna Polska. W Lućmierzu, zaledwie kilka kilometrów od węzła Emilia na autostradzie A2, powstaje nowe centrum logistyczne Panattoni. Jego kompleksową budowę lider nieruchomości przemysłowych w Europie powierzył firmie Commercecon, kolejny raz obdarzając generalnego wykonawcę zaufaniem.

Park logistyczny w Lućmierzu to inwestycja, która docelowo liczyć będzie ponad 32 tys. mkw. nowej przestrzeni magazynowej. Do pierwszego obiektu, którego budowa właśnie się rozpoczęła, pod koniec I kwartału 2023 r. wprowadzi się firma DPD, wiodący dostawca paczek w Europie. Rozwój e-commerce i rynku przesyłek ekspresowych sprawia, że firmy kurierskie muszą rozwijać swoją infrastrukturę, budując nowe sortownie w atrakcyjnych lokalizacjach. A taką z pewnością jest Lućmierz, położony w aglomeracji łódzkiej, niedaleko autostrady A2.

Budynek podzielony zostanie na przestrzeń magazynową, w której mieścić się będzie jeden z największych i najnowocześniejszych sorterów w kraj, oraz funkcjonalne zaplecze biurowo-socjalne – wszystko o łącznej powierzchni 6300 mkw.

- Hala będzie wyposażona w szereg rozwiązań zapewniających trwałe i efektywne jej wykorzystanie w myśl zasad zrównoważonego budownictwa przemysłowego. Zaplanowana jest instalacja fotowoltaiczna na terenie zielonym, dostępne będą także stacje ładowania samochodów elektrycznych – informuje Robert Mróz, Kierownik budowy w firmie Commercecon. Obiekt w Lućmierzu będzie certyfikowany w systemie BREEAM na poziomie Excellent.

W ramach projektu, generalny wykonawca odpowiedzialny jest za zagospodarowanie terenu wokół budynków, na którym nie zabraknie zielonych stref.

Inwestycja w Lućmierzu jest kolejnym projektem Commercecon realizowanym dla firmy Panattoni. Dotychczasowa współpraca koncentruje się przede wszystkim na budowie nowoczesnych hal przemysłowych, powstających w wymagającej formule build-to-suit dla międzynarodowych koncernów z branży produkcyjnej oraz magazynowej.

COMMERCECON