Gospodarka » Przemysł

W Krakowie ruszają Małopolskie Targi Innowacji!

Już za kilka dni (12 października) ruszają w Krakowie Małopolskie Targi Innowacji, będące częścią Małopolskiego Festiwalu Innowacji. Na Małym Rynku prezentować będzie się aż 55-ciu wystawców – liderów innowacyjności. Wydarzeniu towarzyszyć będzie także konferencja oraz szereg paneli dyskusyjnych.

To już czwarta edycja przedsięwzięcia - w tegorocznej udział weźmie 30 firm, 20 instytucji  oraz 5 klastrów. Pierwszy raz w historii pośród wystawców najliczniejszą grupą będą przedsiębiorstwa, co jest najlepszym dowodem na zmianę trendów w podejściu do prowadzenia biznesu. Udział każdej z firm nie jest przypadkowy, są to jednostki, które wyróżniły  się na rynku innowacyjnością świadczonych usług bądź opracowywanych produktów i technologii, często wygrywając lub plasując się na czołowych miejscach w konkursach i rankingach, w których głównym czynnikiem oceny była innowacyjność. Przykładem może być firma Soneta, jeden z wystawców, którego specjalnie przygotowana aplikacja – system do zarządzania przedsiębiorstwem enova Azure, znalazł się w pierwszej dziesiątce konkursu organizowanego przez Microsoft na aplikację wykorzystującą możliwości tzw. cloud computingu.

Oprócz ekspozycji wystawców, na Targach odwiedzić będzie można stoiska pięciu małopolskich klastrów, które zaprezentują możliwości i korzyści wynikające ze współpracy firm, instytucji oraz uczelni. Natomiast 20 stoisk zagospodarowanych zostanie przez wystawców instytucyjnych.

Targom towarzyszyć będzie dwudniowa konferencja, która w bieżącym roku podzielona została na dwie części. 12 października odbędzie się konferencja "Nauka – Innowacje – Przedsiębiorczość", natomiast na 13 października zaplanowano serię krótkich spotkań, w trakcie których omawiane będą poszczególne tematy. W każdym z paneli uczestniczyć będą eksperci z wieloletnim doświadczeniem oraz ugruntowanej pozycji, wśród nich goście z Francji i Niemiec.

Uczestnictwo w konferencji jest bezpłatne, program Małopolskich Targów Innowacji oraz  informacje odnośnie rejestracji znaleźć można na stronie  www.imalopolska.eu.

Soneta Sp. z o.o.