Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka
W OVO Wrocław huczne otwarcie PINTY
Zobacz więcej zdjęć » |
W sumie 21 kranów i kilkadziesiąt piw butelkowych. Huczne Otwarcie PINTY Wrocław – pierwszego takiego pubu w Polsce – już 29 września. W programie warzenie piwa na żywo, pokazy na BMX-ach i konkursy z nagrodami.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Siedem lat temu trzech przyjaciół zainicjowało prawdziwą rewolucję piwną w Polsce. W 2011 roku Ziemowit Fałat, Grzegorz Zwierzyna i Marek Semla założyli rzemieślniczy Browar PINTA.
– Gdy powstała pierwsza wersja Ataku Chmielu, przyświecała nam idea propagowania różnorodności piwa. Atak Chmielu okazał się wielkim sukcesem. Od tego czasu nieprzerwanie opracowujemy receptury, sprowadzamy surowce, eksperymentujemy i warzymy – mówi Ziemowit Fałat.
Premiera Ataku Chmielu miała miejsce we Wrocławiu. I właśnie tu, w stolicy Dolnego Śląska, powstał pierwszy w kraju lokal pod szyldem tego browaru. Oficjalne otwarcie pubu zaplanowano na 29 września. Wydarzenie jest organizowane pod hasłem HOPW – Huczne Otwarcie PINTY Wrocław.
- Można powiedzieć, że mamy perełkę na skalę krajową – mówi Shuckie Ovadiah, CEO OVO Wrocław, budynku przy Podwalu, w którym mieści się pub PINTA Wrocław. – Koneserzy i amatorzy kraftów poczują się tu jak w niebie. Będą mieli bowiem do wyboru kilkadziesiąt rodzajów piwa – dodaje.
Kranów w nowo otwartym pubie jest aż 21. Do kufli leją się klasyczne i premierowe krafty od browaru PINTA. Wśród nich: kultowy Atak Chmielu (American IPA), Go Deeper (Brut IPA), Pszeżytowies (Multigrain Pale Ale) i Bawarka (Hefeweizen). Coś dla siebie znajdą także miłośniczki bardziej złożonych, owocowych piw – w ofercie są m.in. Kwas Gamma (Raspberry Sour z prawdziwymi malinami) i Sangriale (Fruit Ale - z prawdziwymi nektarynkami i wiśniami).
Pragnienie świetnie gaszą także importowane piwa butelkowe, m.in. z Belgii, Czech i Nowej Zelandii, w tym bezalkoholowe. W grupie piw butelkowych są również lokalne specjały Wroclove, no i przede wszystkim rzemieślnicze piwo PINTY. Wszystkiego łącznie kilkadziesiąt rodzajów.
PINTA zadbała również o to, żeby w pubie, jak w domu, poczuły się również osoby niegustujące w piwie. Dla nich są dwa dodatkowe krany z wodą niegazowaną i gazowaną. Seruje się tu także świeżo wyciskane soki, cydr oraz frizzante.
Huczne otwarcie
Goście HOPW na własne oczy zobaczą, jak przebiega proces warzenia Ataku Chmielu. Na patio czekać będzie kontener z 8 kranami i grill. W programie znalazły się ponadto pokazy ewolucji na rowerach BMX oraz konkursy, w których do wygrania są m.in. koszulki PINTY z wrocławskimi akcentami. Na otwarciu nie zabraknie również gości specjalnych: współzałożycieli browaru i blogera piwnego, Tomasza Kopyry.
Prawdziwe piwo z prawdziwym jedzeniem
W przeciwieństwie do wielu innych pubów, w PINCIE jedzenie ma równie autorski charakter jak i samo piwo. Do szklanki zimnego trunku szef kuchni serwuje tatara ze strusia z grzybami shimeji i żółtkiem przepiórczym, domowe nachosy, frytki, krewetkowe curry i kanapki (m.in. z rostbefem i chimichurri). Do karty dań trafiły również zupy (serowa i chrzanowa), dania główne (np. glazurowane żeberka, peklowany i wędzony wołowy kark), sałatki (z karmelizowaną gruszką i z wołowiną), desery (lody rzemieślnicze) oraz dania dla dzieci (makaron, grillowane kotleciki drobiowe). Nowy lokal poszerzył już i tak bogatą ofertę gastronomiczną budynku OVO, gdzie znajdują się: OVO Beach Club wraz z plażą restauracyjną, gdzie specjalnością są owoce morza, OVO Bar & Restaurant z tapas, koktajlami i kuchnią polską z międzynarodowymi akcentami, Campo (steki), Drevny Kocur (kuchnia czeska), Dim Sum Garden (kuchnia azjatycka) i Etno Cafe.
Pub PINTA przyciąga nie tylko liczbą gatunków kraftów i bogatym menu, ale również wystrojem. – Jest ciekawy i oryginalny. Można się tu wygodnie rozsiąść na długie godziny przy szklance wybornego piwa i talerzu pełnym pyszności – mówi Shuckie Ovadiah.
Wnętrze ma industrialny charakter nawiązujący bezpośrednio do estetyki browaru PINTY powstającego w Wieprzu obok Żywca. W pubie zastosowano elementy metalowych kontenerów, szare ściany i niezabudowane sufity. Na gości czeka 300 mkw. powierzchni i duży ogródek od strony patio. W niedalekich planach jest także otwarcie ogródka zimowego od strony ulicy Traugutta. Pub jest otwarty codziennie od godziny 12.00 do 02.00. Huczne otwarcie w tychże godzinach 29 września, w sobotę. Wstęp wolny.
Nadesłał:
PREXPERT
|
Komentarze (0)