Społeczeństwo » Społeczeństwo
Waniliowe lody z małą niespodzianką
Bardzo często zastanawiamy się też, co podać do jedzenia, szczególnie martwią się o to kobiety. Jaki deser byłby idealny, gdy na dworze temperatura jest bardzo wysoka? Oczywiście pierwszą odpowiedzią, która przychodzi nam na myśl są lody
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przepis na domowe lody
- 500 ml śmietanki kremowej 30%
- 3/4 szklanki drobnego cukru*
- 3 duże żółtka
1 szklanka = 250 ml
* 1/2 szklanki cukru do śmietanki i 1/4 do żółtek (cukier do żółtek musi być drobny, aby żółtka ładnie się ubiły).
Opcjonalnie można dodać ekstrakt z wanilii (w wersji lodów waniliowych) rum, brandy lub np. likier kokosowy.
Przygotowanie:
W średnim garnku zagotować śmietankę z 1/2 szklanki cukru mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia.
W większej misce (najlepiej metalowej) ubić żółtka z 1/4 szklanki drobnego cukru na gęstą i puszystą masę (zrobić po prostu dobry kogel - mogel), około 7 - 8 minut ubijania.
Stopniowo wlewać gorącą śmietankę do żółtek cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnka, ustawić mały ogień i podgrzewać masę przez około 3 minuty jednocześnie mieszając. Masa ma nieco zgęstnieć, ale nie może przekroczyć ok. 80 stopni - trzeba uważać, aby jajka się nie ścięły.
Odstawić z ognia i dodać ekstrakt z wanilii lub rum, jeśli ich używamy. Ostudzić i wstawić do lodówki bez przykrycia na około 3 godziny, od czasu do czasu zamieszać. Następnie wstawić do zamrażarki i zamrozić. W trakcie zamrażania zamieszać od czasu do czasu, mniej więcej co dwie godziny. Zamiast do zamrażarki masę możemy przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją. Zobacz więcej
Nadesłał:
kaassie
|
Komentarze (0)