Technologie » Komputery

Warsaw Forfiters wygrywają otwarte Mistrzostwa Wielkopolski w Programowaniu Zespołowym

Ekipa programistów z Warszawy górą na otwartych Mistrzostwach Wielkopolski z Programowaniu Zespołowym.

Bez dostępu do internetu i z tylko jednym komputerem do dyspozycji na zespół, 85 drużyn z całej Polski rywalizowało w piątek i sobotę w Poznaniu w ramach Mistrzostw Wielkopolski w Programowaniu Zespołowym. Zawody wygrała ekipa z Warszawy – Warsaw Forfiters.

Mistrzostwa w Programowaniu Zespołowym to spotkanie miłośników i praktyków kodowania, którzy w środowisku ograniczonego dostępu do zasobów rozwiązują zadania programistyczne. Do dyspozycji mają kartki papieru, coś do pisania oraz jeden komputer. Nie mogę korzystać z internetu. Muszą polegać wyłącznie na własnej wiedzy oraz współpracy w grupie.

Do zawodów zgłosiło się 85 trzyosobowych zespołów z całej Polski. Dominowały drużyny złożone ze studentów wydziałów informatycznych i matematycznych, ale wygrali praktycy. Warsaw Forfiters to trzech programistów z Warszawy: Tomasz Kulczyński z firmy Google, Jakub Pachocki z Uniwersytetu Warszawskiego oraz Pior Niedźwiedź z CodiLime.

To oni najlepiej i najszybciej rozwiązali zadania konkursowe.

Dla zwycięzców organizatorzy przygotowali nagrody: profesjonalne notebooki i monitory. Głównym sponsorem imprezy była firma kuzniewski.pl z Poznania – lider w sprzedaży laptopów dla biznesu. Więcej o zawodach, w tym szczegółowe wyniki, na stronie Mistrzostw.

Kutzzz