Firma » Biznes

Warsaw Trade Tower ponownie wspiera Forum Odpowiedzialnego Biznesu

Warsaw Trade Tower po raz kolejny został partnerem wspierającym wydarzenie organizowane przez Stowarzyszenie Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

Tym razem, na 35. piętrze wieżowca odbyło się spotkanie przedstawicieli organizacji członkowskich CSR Europe (National Partners Organizations’ meeting) poświęcone wdrażaniu Celów Zrównoważonego Rozwoju. Miała również miejsce gala wyników 12. edycji Konkursu Raporty Społeczne.

W dniach 18-19 października br. w Panorama Room na 35. piętrze Warsaw Trade Tower (WTT) odbyło się spotkanie organizacji członkowskich CSR Europe (National Partners Organizations’ meeting), do których należy Forum Odpowiedzialnego Biznesu. Przedstawiciele europejskich organizacji działających na rzecz społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR) opracowywali strategię zgodną z Celami Zrównoważonego Rozwoju przyjętymi przez ONZ. Uczestnicy wyznaczyli kluczowe aktywności związane ze wsparciem realizacji celów zawartych w Agencie Zrównoważonego Rozwoju 2030. Największy nacisk położyli oni na jakość edukacji, godną pracę, gospodarkę o obiegu zamkniętym, zrównoważone łańcuchy dostaw, a także zmniejszenie nierówności. Do udziału w wydarzeniu zaproszeni zostali obok przedstawicieli organizacji członkowskich CSR Europe również partnerzy Forum Odpowiedzialnego Biznesu. W ramach programu SDG Masterclass mogli podzielić się swoimi praktykami i doświadczeniami. Jako studium przypadku swoje CSR-owe praktyki zaprezentowały firmy: Orange Polska i VIVE Textile Recycling.

Wręczenie nagród na wysokości. W ramach wydarzenia odbyła się również gala ogłoszenia wyników Konkursu Raporty Społeczne, organizowanego przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu i Deloitte. Przyznano podczas niej nagrody za najlepiej sporządzone raporty z zakresu zrównoważonego rozwoju i społecznej odpowiedzialności biznesu. Jest to 12. edycja konkursu, którego celem jest zwrócenie uwagi na znaczenie raportowania niefinansowego i wskazanie dobrych praktyk w tym zakresie. Nagrody przyznawane są w 8 kategoriach. W tym roku tę za raport społeczny otrzymał Cyfrowy Polsat, a tę za raport zintegrowany Orange Polska. W pozostałych wyróżnione zostały Kompania Piwowarska, LPP, Fabryka Farb i Lakierów Śnieżka, ING Bank Śląski, MPWiK S.A. we Wrocławiu oraz Fundacja Janaszka PODAJ DALEJ i Fundacja Hospicjum Onkologiczne św. Krzysztofa.

Jak komentuje Izabela Kapil – Vice President Portfolio Management – Europe w Heitman: „Naszym celem od początku było stworzenie przestrzeni atrakcyjnej zarówno dla biznesu, jak i kultury. Organizacja przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu spotkania w WTT pokazuje, że jesteśmy partnerem godnym promowanych przez nich zasad.”

Wieżowiec otwarty na wydarzenia społeczne i kulturalne. W poprzednich latach WTT był m.in. partnerem IV Ogólnopolskiego Dnia Różnorodności oraz Dnia ONZ współorganizowanego przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu. Wydarzenia odbywały się na 35. piętrze wieżowca w przestrzeni eventowo-konferencyjnej Panorama Room. Poza spotkaniami biznesowymi odbywają się w niej również liczne wydarzenia kulturalne takie jak wystawy fotografii czy malarstwa, a ostatnio również Noc Wieżowców. Ponadto w lobby wieżowca co dwa tygodnie odbywają się koncerty fortepianowe. Wszelkie te wydarzenia wpisują się w koncepcję employee-wellbeing wdrażaną w nieruchomości przez jej właściciela oraz asset managera.

konkretpr