Gospodarka » Żywność

Warsztaty „Kulinarnie Mocnych”

Łączenie prostych składników, sposób przygotowania oraz przyprawianie potraw za pomocą aromatycznych ziół i przypraw – tego wszystkiego Szef Kuchni Kamis – Maciej Wawryniuk nauczył edukatorów Banków Żywności podczas warsztatów „Kulinarnie Mocni”.

Warsztaty pachnące przyprawami

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

W ramach projektu „Kulinarnie Mocni”, realizowanego wspólnie z partnerem biznesowym McCormick Polska i Federacją Polskich Banków Żywności, Szef Kuchni Kamis – Maciej Wawryniuk, zainspirował Edukatorów Banków Żywności do kreatywnego gotowania. Tematem przewodnim spotkania były dania jednogarnkowe. Edukatorzy dowiedzieli się m.in., jak łączyć proste składniki w pyszne potrawy i jak wykorzystywać zioła i przyprawy, by wydobyć głębię smaku tych dań. Na tym nie koniec. Warsztaty „Kulinarnie Mocni” miały również swój wymiar praktyczny - dzięki ogromnemu zaangażowaniu Edukatorów z Banków Żywności oraz wsparciu Szefa Kuchni Kamis powstały pyszne i oryginalne dania jednogarnkowe z wykorzystaniem bogatego świata ziół i przypraw. Wśród nich znalazły się niebanalne przepisy na aromatyczny kuskus, zupę chlebową z boczniakami czy brzoskwiniowe ciasto z patelni. Na zakończenie spotkania -  Edukatorzy Banków Żywności mieli możliwość degustacji przygotowanych wcześniej potraw.

Niewątpliwie był to intensywny, ale inspirujący czas, w czasie którego Edukatorzy Banków Żywności mieli okazję rozwijać swoje kulinarne umiejętności, poznawać nowe smaki oraz wymieniać się kulinarnymi doświadczeniami. Cieszymy się, że możemy podzielić się z innymi naszą pasją do smakowitych potraw oraz wiedzą na temat ziół i przypraw – mówi Iwona German, Dyrektor marketingu z McCormick Polska, właściciela marki Kamis.

Zdobytą wiedzę i ciekawe pomysły na smaczne i niedrogie potrawy edukatorzy wykorzystają na warsztatach z osobami z programu żywnościowego POPŻ.

 

 „Kulinarnie Mocni”…

… to społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. W ramach akcji CSR „Kulinarnie Mocni” 25 przeszkolonych edukatorów Banków Żywności przez kilka miesięcy będzie prowadzić zajęcia z mieszkańcami różnych miast Polski. Dzięki przygotowanej kadrze, beneficjenci poznają sposoby na tanie, zdrowe i designerskie posiłki. Dodatkowo projekt ma zachęcić, by uczestnicy wykorzystywali do przygotowania dań zioła i przyprawy, dzięki którym wydobędą głębię smaku potraw złożonych z podstawowych składników.

Warsztaty „Kulinarnie Mocni” wpisują się w ideę włączania społecznego – pozwalają na wspólne gotowanie, otwarcie się na nowe smaki oraz techniki kulinarne, inspirują i pozwalają budować relacje między uczestnikami. Dodatkowo pokazują, że niedrogie i przygotowane z sezonowych składników jedzenie dla całej rodziny może być zdrowe i pyszne mówi Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności.

W ramach kampanii  podejmowana jest również ważna społecznie tematyka niemarnowania jedzenia, w której Federacja Polskich Banków Żywności uczy, jak mądrze gospodarować żywnością, by zmniejszać jej straty.

Cel akcji?

Jest prosty – to wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół.

Na co dzień pracujemy z produktami marki Kamis i wszystko kręci się u nas wokół smaku. Naturalne jest dla nas dzielenie się wiedzą i doświadczeniem na temat przygotowywania smacznych, prostych i zdrowych posiłków dzięki zastosowaniu ziół i przypraw. Mamy nadzieję,  że warsztaty „Kulinarnie Mocni” będą doskonałą inspiracją dla edukatorów – zaznacza Iwona German, Dyrektor marketingu z McCormick Polska.

Cykl warsztatów udowadnia, że gotowanie wcale nie musi być trudne i kosztowne. Chodzi o kreatywność i otwartość na nowe smaki. Jak zatem przełamać kulinarną niemoc? Odpowiedzi udzieli Szef Kuchni Kamis Maciej Wawryniuk, który od lat inspiruje uczestników warsztatów i podpowiada, jak z prostych i niedrogich składników stworzyć niebanalne danie, które zachwyci swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. W ramach trzeciego bloku tematycznego kucharz przygotował dziewięć autorskich przepisów na  oryginalne dania jednogarnkowe. Zdobytą wiedzę i ciekawe pomysły na smaczne i niedrogie potrawy edukatorzy wykorzystają na warsztatach z osobami z programu żywnościowego POPŻ. 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38PR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »