Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Warsztaty „zero waste” w Parku Śląskim

Warsztaty „zero waste” w Parku Śląskim
Zobacz więcej zdjęć »
15 czerwca w Parku Śląskim odbędą się bezpłatne warsztaty o tematyce "zero waste".

Już w najbliższą sobotę w Parku Śląskim odbędą się drugie warsztaty o tematyce „zero waste”. 15 czerwca podczas spotkania prowadzonego przez IKEA Katowice dowiemy się o ekologicznych skutkach marnowania żywności oraz poznamy proste recepty, jak temu przeciwdziałać. Wydarzenie jest bezpłatne i odbywa się w ramach organizowanych w Rosarium „Śniadań na trawie”.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Każdego dnia wyrzucamy ogromne ilości jedzenia. Raport przygotowany przez Federację Polskich Banków Żywności[1] wskazuje, że do marnowania jedzenia przyznaje się niemal połowa Polaków. Wśród najczęstszych powodów wymienia się zbyt duże i nieprzemyślane zakupy, a także brak pomysłu na wykorzystanie produktów zalegających w lodówce. Tony żywności lądujące na wysypiskach niosą za sobą niestety nie tylko finansowe, ale i ekologiczne straty, chociażby w postaci wytwarzanych przy jej rozkładzie gazów cieplarnianych.

 

O niewymagających nakładów finansowych i bezpiecznych dla środowiska rozwiązaniach, pozwalających ograniczyć marnowanie jedzenia, będzie można posłuchać w najbliższą sobotę w Rosarium Parku Śląskiego. Przedstawiciele IKEA Katowice opowiedzą o Kuchennym zero waste, czyli prostych sposobach na niemarnowanie żywności”. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się też, jak IKEA przeciwdziała wyrzucaniu jedzenia w swoich restauracjach.

 

- Zanim rozpocznie się nasze kolejne spotkanie chciałabym Państwu bardzo podziękować za obecność na pierwszych warsztatach i oczywiście serdecznie zaprosić do Rosarium w najbliższą sobotę. 15 czerwca w Parku Śląskim ponownie poruszę kwestię filozofii „zero waste”. Opowiem o prostych sposobach na niemarnowanie jedzenia, dzięki którym można zaoszczędzić pieniądze oraz zadbać o planetę - mówi Roksana Jurczyk, Kierownik Marketingu w IKEA Katowice.

 

Bezpłatne warsztaty Kuchenne zero waste, czyli proste sposoby na niemarnowanie żywności” są otwarte dla wszystkich i odbędą się 15 czerwca o godzinie 10:00 w Rosarium Parku Śląskiego. Będzie to doskonała okazja do wysłuchania cennych, proekologicznych wskazówek oraz relaksu w strefie zaaranżowanej przy użyciu mebli oraz akcesoriów IKEA.

 



[1] Polska Federacja Banków Żywności – Nie Marnuję Jedzenia 2018, https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2018/10/Przewodnik-do-Raportu_FPBZ_-Nie-marnuj-jedzenia-2018.pdf.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Open Media

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »