Firma » Biura

Warzywa krojone – jak prawidłowo kroić warzywa?

Krojone warzywa niemal codziennie pojawiają się w naszych domach i biurach. Stanowią nie tylko doskonałą przekąskę, ale także kluczową część przygotowywanych przez nas potraw. Warto przyjrzeć się kilku ważnym zasadom stosowanym podczas krojenia warzyw.

Po pierwsze higiena

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Najprostsza i najważniejsza zasada – nie wolno spożywać nieumytych warzyw. Nie stosując się do niej narażamy swój organizm nie tylko na niestrawność ale także na wiele innych powikłań wynikających z przedostania się bakterii do naszego organizmu. Przed każdym przygotowywaniem oraz spożywaniem posiłków niezwykle istotna jest także nasza własna higiena, czyli umycie rąk.

Zanim przystąpimy do krojenia owoców i warzyw, warto również pomyśleć o tym z czego wykonana jest używana przez nas deska. Jeśli korzystamy tylko z jednej zarówno do warzyw, owoców, jak i mięsa, to warto czym prędzej zmienić ten nawyk. Drewno nasiąka płynami, które znajdują się w mięsie, więc dokładne jej domycie jest niemożliwe. Dlatego, jeśli chcemy uniknąć zatruć pokarmowych zainwestujmy w dwie deski – oddzielne do krojenia owoców, warzyw oraz mięsa - najlepiej ceramiczne, które da się całkowicie domyć

Odpowiednia technika

W domu warzywa kroimy na różne sposoby. Ich nazwy zostały zaczerpnięte z francuskiej kuchni. Najpopularniejsze sposoby to kostka, plasterki (vichy), drobne słupki (julienne), słupki (batonnets) czy romby. Jak widać metod jest wiele, należy jedynie je poznać i dobrać odpowiednią do danego dania. Każdy posiłek, choćby zupa, sałatka czy zapiekanka warzywna - wymaga innej techniki krojenia, która nadaje właściwego smaku potrawom.

Warzywa krojone w pracy

Oprócz owoców coraz bardziej popularną przekąską w biurach stają się warzywa krojone. Firmy dostarczają pracownikom krojone marchewki, seler naciowy, rzodkiewki, pomidory i wiele innych. Warzywa krojone w swojej ofercie posiada także firma Take a Fruit, która jako pierwsza na rynku w Polsce zaproponowała owoce i warzywa dla pracowników. Z myślą o swoich klientach w szczególny sposób dba ona o jakość przygotowywania warzyw. Każde z nich przed pokrojeniem jest dokładnie umyte, a następnie krojone w specjalnej maszynie, która pozwala zachować ich najwyższą jakość oraz higienę podczas przygotowywania. Sposób krojenia jest dostosowany do potrzeb klienta. Następnie warzywa są specjalnie konfekcjonowane oraz pakowane w specjalne pojemniki, które pozwalają zachować trwałość oraz bezpieczeństwo podczas transportu do biur. Firma przygotowuje także gotowe zestawy krojonych warzyw według preferencji pracowników. Taka forma jest niezwykle wygodna i pozwala cieszyć się krojonymi warzywami na swoim biurku przez cały dzień.

Źródło: Take a Fruit

www.takeafruit.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

KnowledgeHub Fund

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »