Firma » Biura

Warzywa krojone – jak prawidłowo kroić warzywa?

Krojone warzywa niemal codziennie pojawiają się w naszych domach i biurach. Stanowią nie tylko doskonałą przekąskę, ale także kluczową część przygotowywanych przez nas potraw. Warto przyjrzeć się kilku ważnym zasadom stosowanym podczas krojenia warzyw.

Po pierwsze higiena

Najprostsza i najważniejsza zasada – nie wolno spożywać nieumytych warzyw. Nie stosując się do niej narażamy swój organizm nie tylko na niestrawność ale także na wiele innych powikłań wynikających z przedostania się bakterii do naszego organizmu. Przed każdym przygotowywaniem oraz spożywaniem posiłków niezwykle istotna jest także nasza własna higiena, czyli umycie rąk.

Zanim przystąpimy do krojenia owoców i warzyw, warto również pomyśleć o tym z czego wykonana jest używana przez nas deska. Jeśli korzystamy tylko z jednej zarówno do warzyw, owoców, jak i mięsa, to warto czym prędzej zmienić ten nawyk. Drewno nasiąka płynami, które znajdują się w mięsie, więc dokładne jej domycie jest niemożliwe. Dlatego, jeśli chcemy uniknąć zatruć pokarmowych zainwestujmy w dwie deski – oddzielne do krojenia owoców, warzyw oraz mięsa - najlepiej ceramiczne, które da się całkowicie domyć

Odpowiednia technika

W domu warzywa kroimy na różne sposoby. Ich nazwy zostały zaczerpnięte z francuskiej kuchni. Najpopularniejsze sposoby to kostka, plasterki (vichy), drobne słupki (julienne), słupki (batonnets) czy romby. Jak widać metod jest wiele, należy jedynie je poznać i dobrać odpowiednią do danego dania. Każdy posiłek, choćby zupa, sałatka czy zapiekanka warzywna - wymaga innej techniki krojenia, która nadaje właściwego smaku potrawom.

Warzywa krojone w pracy

Oprócz owoców coraz bardziej popularną przekąską w biurach stają się warzywa krojone. Firmy dostarczają pracownikom krojone marchewki, seler naciowy, rzodkiewki, pomidory i wiele innych. Warzywa krojone w swojej ofercie posiada także firma Take a Fruit, która jako pierwsza na rynku w Polsce zaproponowała owoce i warzywa dla pracowników. Z myślą o swoich klientach w szczególny sposób dba ona o jakość przygotowywania warzyw. Każde z nich przed pokrojeniem jest dokładnie umyte, a następnie krojone w specjalnej maszynie, która pozwala zachować ich najwyższą jakość oraz higienę podczas przygotowywania. Sposób krojenia jest dostosowany do potrzeb klienta. Następnie warzywa są specjalnie konfekcjonowane oraz pakowane w specjalne pojemniki, które pozwalają zachować trwałość oraz bezpieczeństwo podczas transportu do biur. Firma przygotowuje także gotowe zestawy krojonych warzyw według preferencji pracowników. Taka forma jest niezwykle wygodna i pozwala cieszyć się krojonymi warzywami na swoim biurku przez cały dzień.

Źródło: Take a Fruit

www.takeafruit.pl