Rozrywka i wypoczynek » Turystyka
Wędkarstwo i połowy ryb w Chorwacji sposobem na interesujący wypoczynek
Nabrzeża Chorwacji obfitują w ogrom i różnorodność ryb. Dzięki niezwykłej geologii obszaru i zjawiskom krasowym, dno morskie jest bardzo postrzępione, a przez to trudno dostępne dla większości osób. To, wraz z dość małą populacją Chorwacji, pomogło utrzymać „zapasy” ryb w tej części Adriatyku.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Łowienie ryb jest pasją Chorwatów. Wędkują osoby niemalże w każdym wieku, mężczyźni i kobiety, nie tylko dlatego, że prawie wszystko, co można złapać jest jadalne. Zresztą chorwackie dania, a zwłaszcza kuchnia dalmatyńska obfitują w ryby i owoce morza.
Chorwacki Adriatyk posiada unikalną cechę, która wyróżnia go wśród innych miejsc połowów. Jest to występowanie tuńczyka błękitnopłetwego. Ten migrujący gatunek wybrał wody Morza Adriatyckim na swój dom i jest to jedyne miejsce na ziemi, gdzie można go złowić o każdej porze roku. Tuńczyk tutaj osiąga rozmiary gigantyczne do wagi ponad 300 kg. Są one obecne wzdłuż brzegów wysp i często pochodzą blisko ujść rzek i kanałów.
Ostatecznym wyzwaniem dla wielu sportowych rybaków, jest miecznik, występujący w stosunkowo dużych liczbach, które maleją z południa na północ, ale faktem jest, że nawet środkowa Dalmacja jest miejscem, gdzie można je dostrzec przy powierzchni w ciągu dnia, choć trudno je tu złapać.
Spotykane są także rekiny, chociaż nie tak często jak w wodach tropikalnych. Wśród głównych gatunków tu spotykamych jest żarłacz błękitnego i młot. Najlepsza pora roku na spotkanie ich to miesiace letnie i jesienne.
Natomiast marzec i kwiecień to idealny czas na połów małych tuńczyków, które pływają w ogromnych ławicach w wodach przybrzeżnych. Małe tuńczyki w Adriatyku rosną do 13 kg, a średnio około 10 kilogramów. Pod koniec lata przychodzi kolej na kałamarnice. Można zobaczyć wtedy setki mieszkańców łowiących ich w skałach. Jeszcze tego samego dnia, kalmary są pieczone na grillu. Wokół wysp łowi się tuńczyka białego, różne gatunki dorady.
Chorwackie rzeki i jeziora należą do najczystszych na świecie, a w konsekwencji są dobrze „zaopatrzone” w pstrągi
Komentarze (0)