Gospodarka » Żywność

Wegańska uczta na talerzu

Wegańska uczta na talerzu
Zobacz więcej zdjęć »
Kuchnia roślinna staje się w naszym kraju coraz popularniejsza. I nic dziwnego – z jednej strony Polacy coraz bardziej dbają o siebie, z drugiej – daje ona ogromne możliwości. Oprócz owoców i warzyw są to przecież rozmaite kasze, makarony, ryż, wypieki…

Możliwości, żeby zjeść pysznie i wegańsko jest całe mnóstwo! Warto pamiętać, że w parze z wyjątkowym smakiem idzie wtedy duża dawka wartości odżywczych – a więc czemu nie?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Dieta roślinna wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych składników. W sklepach coraz częściej możemy znaleźć również smaczne wegańskie alternatywy klasycznych produktów. Doskonałym przykładem jest choćby Majonez Kielecki roślinny, wytwarzany na bazie oleju rzepakowego i białek grochu z dodatkiem aromatycznej musztardy. Sprawdzi się on jako składnik sosów, kanapek czy sałatek – zarówno dla osób na diecie wegańskiej, jak i dla tych, którzy rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego tylko od czasu do czasu, traktując dania roślinne jako urozmaicenie.

Wege grzanki na dwa sposoby

Świeży, chrupiący chleb na zakwasie z ulubionymi dodatkami - to nie może się nie udać! Nasze dwie propozycje są zupełnie różne, jednak łączy je doskonały smak i pożywne, roślinne składniki. Do przygotowania pierwszej wersji kanapek będą nam potrzebne (składniki na 4 grzanki):

·        4 kromki ulubionego chleba

·        opakowanie szpinaku baby

·        7-8 suszonych pomidorów

·        2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

·        1 ząbek czosnku

·        mała cebula

·        Majonez Kielecki roślinny

·        garść orzeszków piniowych

·        sól i pieprz do smaku

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i podsmażenia na oleju. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i umyty szpinak. Kiedy szpinak zmięknie i się skurczy, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Chleb opiekamy w piekarniku, na patelni lub w tosterze, po czym każdą kromkę smarujemy Majonezem Kieleckim roślinnym. Na wierzchu układamy szpinak z dodatkami i posypujemy orzeszkami piniowymi. Na końcu… zjadamy ze smakiem!

Druga wersja roślinnych grzanek to coś w sam raz dla miłośników awokado. Owoc ten jest pełen witamin i antyoksydantów, dlatego warto jeść go regularnie. Czego potrzebujemy?

·        4 kromki ulubionego chleba

·        dojrzałe awokado

·        1 ząbek czosnku

·        ok. 15 pieczarek

·        sól i pieprz do smaku

·        Majonez Kielecki roślinny

·        odrobina soku z cytryny

·        szczypiorek

Zaczynamy od pokrojenia pieczarek w plasterki i podsmażenia na oleju lub oliwie przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pieprz i sól. Opiekamy chleb w dowolny sposób i przygotowujemy awokado – przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól oraz łyżkę Majonezu Kieleckiego roślinnego. Wszystko mieszamy i układamy na opieczonym chlebie. Na wierzch dokładamy pieczarki i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

 

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego roślinnego: 6,49 zł brutto/ 310 g



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

BestBrands

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »