Dom » Budownictwo

WICONA Polska członkiem Związku POiD

WICONA  Polska członkiem Związku POiD
Marka WICONA, będąca częścią globalnej Grupy Hydro od grudnia 2021 dołącza do grona członków Związku POiD.
WICONA Polska od ponad 70 lat dostarcza know-how, zaawansowane technologicznie aluminiowe systemy budowlane i wszechstronną obsługę architektów i specjalistów branży aluminiowej. Na rynku polskim obecna jest od ponad 20 lat. Wraz z marką SAPA reprezentuje część architektoniczną koncernu Hydro, oferując portfolio innowacyjnych systemów aluminiowych dla budownictwa, z niskoemisyjnego aluminium. Od lipca tego roku brand WICONA jest dedykowany na rynek polski.

Od grudnia tego roku WICONA Polska dołącza do grona członków Związku POiD zrzeszającego producentów, dostawców i dystrybutorów wyrobów stolarki budowlanej oraz automatyki. Od ponad 70-ciu lat wyznaczamy trendy w zakresie unikalnych konstrukcji aluminiowych w postaci systemów drzwiowych, okien i fasad. Grupa Hydro, którą reprezentujemy na rynku polskim jest liderem w dziedzinie recyklingu aluminium oraz praktyk, które przyspieszą drogę do osiągnięcia zrównoważonego rozwoju. Ważnym aspektem naszej strategii jest wcielanie w życie i propagowanie filozofii odpowiedzialności za środowisko naturalne. Związek POiD, integrując środowiska związane z budownictwem, reprezentuje i promuje najwyższe standardy technologiczne dla branży stolarki otworowej. Dołączając do grona członków Związku chcemy aktywnie uczestniczyć w tworzeniu i popularyzacji rozwiązań, które mają realne przełożenie na rozwój budownictwa i zrównoważony rozwój. - mówi Hubert Wiśniewski, Country Manager WICONA Polska.

WICONA Polska odniosła znaczący sukces na rynku w ciągu ostatnich dziesięcioleci i jest obecnie jedną z najbardziej znanych marek w branży aluminiowych systemów budowlanych. Podobnie jak inne marki grupy Hydro, opracowuje swoje produkty z myślą o cyklu życia w obiegu zamkniętym zgodnie z zasadami filozofii Cradle-to-Cradle. Oznacza to, że produkty są wykonane z elementów, które są łatwe w demontażu, a odpady z tym związane przeznaczone do ponownego użytku w nowych produktach (upcyklingiem). Działa w kierunku produkcji okien, drzwi i fasad w 100% nadających się do ponownego przetworzenia. Nadające się do recyklingu materiały i produkty obiegu zamkniętego mają certyfikaty EPD oraz spełniają międzynarodowe normy i regulacje, takie jak BREEAM, LEED, DNGB i inne podobne certyfikaty budowlane.
WICONA Polska to również szeroko pojęte działania w myśl odpowiedzialności społecznej, w ramach której wspiera i zapewnia trwały dostęp do edukacji w najuboższych krajach. Do końca 2030 roku pomoc taką uzyska pół miliona potrzebujących. Wierzymy, że nasze działania nie tylko przekładają się na budowanie zrównoważonej przyszłości i lepszego świata ale, że stanowią inspirację dla wszystkich, którzy chcą mieć udział w tym procesie. Dlatego cieszę się, że będziemy mogli dzielić się swoimi doświadczeniami w ramach społeczności Związku POiD - podsumowuje Hubert Wiśniewski.

magdalena.wozniak@theimagine.pl