Dom » Budownictwo

Wiecha na najwyższym budynku osiedla Dębowe Tarasy

Na budowanym w centrum Katowic osiedlu Dębowe Tarasy zgodnie z planem ukończono prace konstrukcyjne przy najwyższej kondygnacji. Z tej okazji na 11-pietrowym budynku umieszczono symboliczną wiechę.

Wysoki na 37 metrów budynek C3 to jeden z trzech, które do końca roku zostaną oddane do użytku w ramach III etapu inwestycji. Na dwóch niższych, pięciokondygnacyjnych, wiechy pojawiły się już na początku lutego.

Jak podkreśla Janusz Olesiński, dyrektor projektu Dębowe Tarasy III, pod względem niektórych prac budowa wyprzedza harmonogram. – Terminowość realizacji inwestycji, w połączeniu z oferowanymi klientom zamkniętymi mieszkaniowymi rachunkami powierniczymi, to gwarancja komfortu i bezpieczeństwa transakcji – dodaje.

Uroczystość zawieszenia wiechy (na Górnym Śląsku zwanej glajchą) to tradycja budowlana. W taki właśnie sposób zwyczajowo świętuje się zakończenie jednego z ważniejszych etapów budowy domu – położenie ostatniego elementu konstrukcji dachu. Na współczesnych budowach – jak na Dębowych Tarasach – funkcję wieńca często pełnią nieduże, ale pomysłowe konstrukcje z drewna.

BUDYNEK C3 W LICZBACH

Liczba mieszkań: 217

Wysokość segmentów wysokich: 37 m

Wysokość segmentów średnich: 27 m

Liczba kondygnacji mieszkalnych: 11

Liczba kondygnacji garażowych: 2

Pow. całkowita: 25 557,49 m kw.

Kubatura: 74 225,5m3

Obwód: 250 m

Prestiżową inwestycję realizuje austriacki deweloper i inwestor
IMMOFINANZ Group. W jej ramach powstaje 317 komfortowych i nowoczesnych mieszkań.

bezstronny22