Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Wiedza podana na talerzu

Wiedza podana na talerzu
Zobacz więcej zdjęć »
Ile posiłków dziennie powinien jeść gimnazjalista, jakie produkty należy wprowadzić do diety a jakich unikać – to tylko niektóre z omawianych zagadnień na wykładach z dietetykiem w ramach programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa”.

Akcja skierowana do wybranych gimnazjów na terenie całej Polski, ma przypomnieć młodzieży o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


Według badania „Gimnazjaliści o odżywianiu" przeprowadzonego przez TNS OBOP w 2010 roku, uczniowie najwięcej informacji o odżywianiu wynoszą ze szkoły. Jednak lekcje często prowadzone są w sposób nieciekawy i nie angażują młodzieży, co skutkuje niską świadomością  dotyczącą prawidłowego odżywiania. Dodatkowo uczniowie żywią się przekąskami zakupionymi w szkolnych sklepikach, których półki uginają się od niezdrowych produktów.

Jednym z czołowych błędów popełnianych przez młodych jest zapominanie o najważniejszym posiłku w ciągu dnia - śniadaniu. Co gorsze, część z nich zaspokaja głód batonikami, chipsami czy pączkami kupionymi w szkolnych sklepikach - wyjaśnia dietetyk mgr inż. Julita Dudicz, która poprowadzi wykład w Białymstoku i Bielsku Podlaskim - Trzeba pamiętać, że to co zjemy rano wpływa na nasze funkcjonowanie, samopoczucie i kondycję fizyczną przez najbliższe godziny, a prawidłowo dobrana dieta zapobiega powstawaniu nowotworów, chorób serca i nadwadze.

Dlatego w trosce o dobre nawyki żywieniowe,  organizator programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa"  we współpracy z rekomendowanymi dietetykami, zorganizował w wybranych gimnazjach bezpłatne wykłady.

 

Szkoła edukuje także w zakresie zdrowego odżywiania. Jest miejscem, w którym młodzi zdobywają wiedzę ogólną oraz w dużym stopniu o żywieniu. Dlatego cieszymy się, że gimnazja tak chętnie przyłączyły się do programu „Śniadaniowa Klasa" i wspólnie z nami zadbają o naukę dorastających uczniów w zakresie odżywiania - mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany Technolog Żywności z Zakładów Tłuszczowych Bielmar Sp. z o.o., organizator ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa" -  Na wykładach gimnazjaliści poznają prawidłowe zasady komponowania posiłków, produktów, które należy wprowadzić do diety, a których unikać, a także dlaczego jedzenie śniadań jest tak ważne dla organizmu.

 

Do programu zostało zaproszonych dziesięć gimnazjów z całej Polski, m.in. z Warszawy, Białegostoku, Wrocławia, czy Lublina. Pełna lista szkół, w których odbędą się wykłady dostępna jest na stronie www.sniadaniowaklasa.pl.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

i.ozaist

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »