Gospodarka » Żywność

Wielkanocne stoły w Europie

Wielkanocne stoły w Europie
Zobacz więcej zdjęć »
W Polsce – palmy, pisanki i mazurki, na Zachodzie – czekoladowe jaja i baranina. Każdy kraj ma swoje świąteczne obyczaje, również te dotyczące kulinarnych przysmaków. Co serwuje się na europejskich stołach? Przekonajmy się, jak wygląda Wielkanoc Europejczyków.

Przede wszystkim jajka

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Bez względu na kraj, w jakim obchodzimy święta wielkanocne, wszędzie to jajka odgrywaja w nich kluczową rolę. Jednak, o ile w Polsce są to zazwyczaj jaja kurze i ozdobne pisanki, w Europie zachodniej rekordy popularności biją ich czekoladowe odpowiedniki, które dorośli ukrywaja przed dziećmi w domach i ogrodach. Trudno ich nie zauważyć we włoskich, niemieckich czy francuskich sklepach, gdzie w różnych kształtach pojawiają się już kilka tygodni przed Wielkanocą. Jajka czekoladowe zastąpiły te tradycyjne również na Wyspach, gdzie nie pamięta się już o malowaniu pisanek, ani dzieleniu się nimi przy składaniu życzeń. 

 

Tradycja spożywania jajek jest ciągle żywa w wielu krajach Europy. W Grecji maluje się jajka na czerwono, by następnie przyozdobić nimi tradycyjnie wypiekany chleb, w Bułgarii popularny jest zwyczaj rozbijania jajka o jajko – temu, którego jajo najdłużej pozostanie nierozbite, wróży się pomyslność przez cały nadchodzący rok.

 

Co na obiad?

 

Najpopularniejszym z mięs podawanym na wielkanocnym stole jest baranina i jagnięcina. Serwuje się ją głównie we Włoszech, Francji i Szwajcarii, ale nie mniej znana jest w Grecji, gdzie spożywa się zupę z baraniny, z płucami i sercem „wielkanocnego baranka“. Baraninę z rożna z ryżem lub ziemniakami oraz warzywami podaje się również na Cyprze wraz z zupą avgolemono, przyrządzoną z jajek i cytryny na bazie kurczaka.

 

Polskie święta najbardziej przypomina Wielkanoc u naszych zachodnich sąsiadów, gdzie na stołach nie brakuje szynki, boczku, pasztetów czy pieczeni przyrządzanej według tradycyjnych receptur. Najbardziej znaną potrawą w Niemczech jest hackepeter, który recepturą i smakiem przypomina polski tatar. Przyrządza się go jednak z mięsa wieprzowego, dodając paprykę, cebulę i przyprawy. Ważne miejsce na wielkanocnym stole Niemców zajmuje również ryba pieczona lub wędzona, od której z kolei odchodzi się w Irlandii. Mieszkańcom Wysp do dziś źle kojarzy się pamiętany z czasów dzieciństwa nieznośny zapach ryby gotowanej w mleku. Potrawy mięsne i rybne pojawiają się również u Szwedów, jednocześnie mieszkańcy północy potrafią zaskoczyć podaną podczas Wielkanocy... pizzą.

 

Przyprawić po polsku

 

Bez względu na rodzaj przyrządzanej potrawy, kluczowym elementem każdego dania są przyprawy. Nie tylko w Polsce jedną z najpopularniejszych przypraw wykorzystywaną do świątecznych dań jest Vegeta. Podbiła ona bowiem serca również wielu Europejczyków, i nie tylko. Nic dziwnego – to mieszanka przypraw, która podkreśla smak zup, sosów, dań mięsnych i rybnych, przygotowywanych na co dzień i od święta, bez względu na kraj, w którym są serwowane.

 

Podravka inspiruje!

 

Domowy pasztet

 

Składniki:

 

3 kg mięsa (szynka wieprzowa, łopatka, boczek, podgardle, wątróbka – według uznania)

2 bułki

2 marchewki

1 pietruszka

4 jajka

2 listki laurowe

3 kulki ziela angielskiego

tarta bułka do posypania formy

1 ząbek czosnku

Vegeta

sól

pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso gotujemy przez ok. 2 godziny, w wodzie z odrobiną soli, łyżką Vegety, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem oraz warzywami. Jednocześnie namaczamy bułki w wodzie. Ugotowane mięso mielimy razem z marchewką i pietruszką oraz bułkami. Do mięsa dodajemy żółtka, całość solimy i pieprzymy.www.vegeta.pl  



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

WalkPR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »