Rozrywka i wypoczynek » Święta

Wielkanocne świętowanie

Wielkanocne świętowanie
Zobacz więcej zdjęć »
Najlepszy smak wielkanocnej sałatki jarzynowej z Dawtoną!

Zmieniają się trendy, smak pozostaje - przywołaj z Dawtoną kulinarne wielkanocne wspomnienie z dzieciństwa.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Wielkanocne stoły odświętnie przygotowane. Hiacynty i rzeżucha zabarwiają je wiosennie, wprowadzając nastrój lekkości i radości. Potrawy niosą ładunek emocjonalny: jajka przypominają nam o nowym, budzącym się życiu, a sałatka jarzynowa przywołuje wspomnienia dzieciństwa. Dekoracja stołu jest tak samo istotna, jak potrawy, które się na nim pojawiają. Idealne współgranie tych elementów to istna uczta dla ciała i ducha.

Choć w tym czasie warzywa dopiero rosną i zaczynają gromadzić wartości odżywcze, możemy podczas wielkanocnych biesiad cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Polskie warzywa, pieczołowicie wyselekcjonowane z wybranych upraw, Dawtona zamyka w puszkach, aby zachowywały naturalny smak, świeżość i nęcący podniebienie zapach.

Suto zastawione wielkanocne stoły Polaków pełne są tradycyjnych dań, które łączą pokolenia. Choć nie ma ścisłego kanonu świątecznych potraw,  większość z nas na myśl o wielkanocnym śniadaniu niemal czuje zapach aromatycznego białego barszczu, słodycz mazurka i smak... sałatki jarzynowej – na stałe wpisanej na obowiązkową listę potraw. 

Próbując w przygotowywanych daniach przywołać smaki dzieciństwa, warto sięgnąć po produkty Dawtony, gdyż polskie warzywa świetnie wpisują się w naszą tradycję i gwarantują wspaniały smak. Sałatka jarzynowa – niezbędny element świątecznego śniadania – to temat wcale niebanalny. Może zachwycić tradycyjnym smakiem, ale i zaskoczyć nowoczesną nutką. Zielony groszek Dawtony jest niezwykle smakowity, a przy każdym kęsie jego delikatna skórka uwalnia miękkie i delikatne wnętrze. Idealnie komponują się z nim, również wizualnie, soczysta kukurydza Dawtony, a także smaczne i chrupkie ogórki kiszone Dawtony. Do tej mozaiki kolorów i smaków dodajmy jeszcze gotowane ziemniaki, pietruszkę i seler, nie zapominając o lekkiej słodyczy marchewki i jabłka. Jeszcze tylko gotowane jajko, trochę zielonej pietruszki i czosnku, a na koniec zwieńczenie dzieła – majonez i odrobina musztardy, które nadadzą potrawie charakteru. I sałatka gotowa. Świetna w smaku sama w sobie i doskonała, by podkreślić smak wędlin.

Pięknie podane mazurki, serniki, jajka, szynki oraz sałatka jarzynowa, w towarzystwie rzeżuchowych dekoracji, wśród wiosennych hiacyntów i tulipanów sprawiają, że z rozkoszą oddajemy się przyjemności biesiadowania i długim rodzinnym rozmowom. O tym, co ważne.

Dawtona wydobywa z natury to, co najlepsze, by każdy kęs tradycyjnej jarzynowej sałatki smakował wybornie dzieciom, rodzicom i dziadkom. Tak samo dobrze, od lat.

 

PRZEPIS NA TRADYCYJNĄ SAŁATKĘ JARZYNOWĄ
Z DAWTONĄ

Składniki:

Gotowane warzywa:

8 ziemniaków,

6 marchwi,

2 pietruszki,

6 jajek na twardo,

6 ogórków kwaszonych Dawtony,

2 cebule,

1 jabłko,

1 puszka groszku zielonego Dawtony,

1 puszka kukurydzy Gold Dawtony,

natka pietruszki do smaku, a potem do posypania całości,

słoik majonezu (320 gram),

2 ząbki czosnku – opcjonalnie, do smaku,

sól - do smaku,

pieprz - do smaku.

 

Umyć i ugotować ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler, tak by się nie rozgotowały. Ugotować jajka na twardo. Gdy warzywa i jajka przestygną, obrać i  pokroić w drobną kostkę. Ogórki odsączyć i również pokroić. Posiekać drobno cebulę lub białą część pora oraz jabłko. Czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko włożyć do dużej miski. Dodać do tego 1 puszkę odsączonego groszku zielonego konserwowego, 1 puszkę odsączonej kukurydzy konserwowanej i 1 słoik majonezu dekoracyjnego. Wkroić pietruszkę zieloną i koper. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłożyć do dekoracyjnej miskii ozdobić, np. pietruszką, koprem, papryką różnokolorową, groszkiem, kukurydzą, jajkiem, marchwią. Odstawić sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki się ze sobą „przegryzły”.

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Rewucka_M

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »