Rozrywka i wypoczynek » Święta
Wielkanocny keks
Zobacz więcej zdjęć » |
Mozaika kolorowych bakalii zanurzonych w pachnącym, wilgotnym cieście – wielkanocny keks. Ciasto, bez którego kawa w świąteczny poranek nie smakowałaby tak samo. Na wielkanocnym stole prezentuje się bajecznie w towarzystwie mazurka i babki. Szybki w przygotowaniu i naprawdę smaczny!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Potrzebujesz:
300 g mąki,
200 g masła,
200 g cukru pudru,
5 jajek
20 g proszku do pieczenia
100 g rodzynek
50 g suszonych śliwek
50 g smażonej skórki pomarańczowej
50 g smażonej skórki cytrynowej
50 g migdałów
2 łyżki wódki
Rodzynki płuczemy i odsączamy. Śliwki drobno kroimy razem ze skórką pomarańczową i cytrynową. Migdały moczymy we wrzątku, następnie obieramy ze skórki, osuszamy i drobno siekamy. Bakalie obtaczamy w mące, otrząsamy jej nadmiar na sicie. Pozostałą mąkę należy zachować.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy całą pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, bakalie i wódkę. Do powstałej masy stopniowo dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do podłużnej foremki (np. aluminiowej od Jana Niezbędnego) i wyrównujemy jego powierzchnię. Na koniec nacinamy je nożem zanurzonym w roztopionym maśle.
Pieczemy ciasto przez 1 godzinę w temperaturze 190C.
Smacznego!
Kontakt dla mediów
Karolina Obszyńska
Agencja Royal Brand PR
Karolina@royalbrand.pl
Nadesłał:
Rena
|
Komentarze (0)