Technologie » Komputery

Wielki biznes łączy siły z młodymi firmami technologicznymi, by jeszcze lepiej służyć konsumentom

Finał tegorocznej edycji ABSL tech lab, przedsięwzięcia łączącego korporacje i młode firmy technologiczne, już za nami. Procter & Gamble, największa globalna firma FMCG, traktująca Polskę jako jedno ze swoich kluczowych źródeł innowacji, była partnerem głównym konferencji.

Dzięki trzem fabrykom, Europejskiemu Centrum Planowania oraz Globalnemu Centrum Usług Biznesowych, które jest drugim co do wielkości centrum IT P&G na świecie, Procter & Gamble postrzega Polskę jako jedno z najważniejszych globalnych centrów innowacji. To właśnie tutaj, przy wykorzystaniu najnowszych technologii, powstają pionierskie rozwiązania dla Europy i świata w zakresie marketingu, logistyki, analityki biznesowej czy Big Data. Firma aktywnie poszukuje jednak także partnerów zewnętrznych, w tym młodych firm technologicznych, angażując się m.in. w ABSL tech lab (wcześniej ABSL Startup Challenge), od kilku lat współpracuje także z akceleratorami Startup Spark czy Poland Prize powered by Huge Thing.

Współpraca ze start-upami - potencjał dla pionierskich pomysłów

ABSL tech lab to platforma łącząca duże korporacje z młodymi firmami technologicznymi, które mogą dostarczyć innowacyjne rozwiązania konkretnych biznesowych wyzwań. Procter & Gamble od lat jest partnerem programów skierowanych do start-upów, organizowanych przez Związek Liderów Sektora Usług Biznesowych (ABSL). Firma poszukuje w ten sposób partnerów, którzy tworzą innowacyjne rozwiązania dotyczące produktów, systemów i procesów - wszystko z myślą o jeszcze lepszym realizowaniu potrzeb konsumentów, skuteczniejszej komunikacji i poprawianiu jakości ich codziennego życia.

Wyzwania zgłoszone przez P&G w ramach tegorocznej edycji ABSL tech lab dotyczyły m.in. automatyzacji analizy danych, skutecznej komunikacji z konkretnymi grupami konsumentów, zwiększenia efektywności procesu sprzedażowego łączącego kanały offline i online czy monitorowania łańcuchów dostaw.

- Innowacyjność jest wpisana w DNA naszej firmy. Jako globalny koncern mamy bardzo silne zaplecze swoich ekspertów z wielu dziedzin i intensywnie inwestujemy w badania i rozwój, ale jesteśmy też bardzo otwarci na partnerstwo z młodymi przedsiębiorcami, którzy mają odmienne, świeże myślenie, nieszablonowe metody pracy, a przy tym doskonałą orientację w nowoczesnych technologiach. Jesteśmy przekonani, że taka współpraca niesie za sobą ogromny potencjał do  wypracowywania przełomowych pomysłów i pionierskich rozwiązań. Wierzymy, że pracując razem, możemy korzystać z wiedzy, którą dysponuje każda ze stron, z  korzyścią dla obu stron - komentuje Małgorzata Mejer, Dyrektor ds. komunikacji Procter & Gamble w Europie Centralnej.

ABSL digital forum - wyzwania nowej rzeczywistości

Tegoroczne wydarzenie ABSL digital forum odbyło się pod hasłem „Shaping the new reality". Podczas wirtualnej imprezy przedstawiciele różnych dziedzin biznesu i administracji publicznej dyskutowali o aktualnych wyzwaniach, przed jakimi stoją firmy i władze, ale przede wszystkim konsumenci. Zmiany związane z wdrażaniem nowych modeli operacyjnych, sposobów pracy i digitalizacją wielu sfer życia stały się koniecznością i w 2020 roku nabrały niespotykanego dotąd tempa.

- Ostatni rok dobitnie pokazał konieczność jeszcze głębszego wsłuchiwania się w głos konsumentów i dostosowywania swoich działań do ich potrzeb, w szybszym tempie niż kiedykolwiek. Jako firma musieliśmy nie tylko reagować na dokonujące się zmiany bardzo szybko, ale też dać konsumentom pewność, że jesteśmy z nimi i że dostarczamy im to, czego potrzebują - mówiła Esra Yavuz, Vice President, Information Technology, Global Data Management, and Central Europe IT Function Leader w Procter & Gamble, podczas debaty z Joanną Orłowską, Pełnomocniczką Prezesa Rady Ministrów ds. GovTech, zatytułowanej "Kształtujemy nową rzeczywistość czy to rzeczywistość kształtuje nowych nas?".

W ramach finału tegorocznej edycji projektu ABSL tech lab odbyła się debata z udziałem młodych firm technologicznych, w której wzięli udział przedstawiciele Random Forest, spółki specjalizującej się m.in. w tworzeniu i wdrażaniu rozwiązań wykorzystujących sztuczną inteligencję w analizie dokumentów i danych - oraz Jusstag, firmy specjalizującej się w rozwiązaniach marketingowych oraz analityce łączących świat online z offline. Ich dyskusja dotyczyła m.in. tego, jak według nich biznes radzi sobie z dzisiejszymi wyzwaniami, czy mamy do czynienia z ewolucją czy rewolucją, a także postępu i granic digitalizacji.

- Tegoroczne ABSL digital forum pozwoliło w niezwykle ciekawy sposób zaprezentować wiele aspektów dotyczących kreowania nowej rzeczywistości. Obserwowaliśmy różne perspektywy - reprezentantów rządów, młodych firm technologicznych i biznesowych praktyków. Dzięki zderzeniu opinii i wiedzy młodych firm technologicznych z know-how międzynarodowych firm mieliśmy możliwość poznania całkiem nowych sposobów podejścia do konkretnych tematów i zjawisk. Jest to niezwykle inspirujące doświadczenie - podsumował tegoroczny event Janusz Dziurzyński, Dyrektor programu ABSL tech lab.

wiska