Technologie » Telekomunikacja

Wielozadaniowe, bezprzewodowe kamery Blaupunkt

Kamery IP VIO firmy Blaupunkt to rodzina wielozadaniowych kamer, które doskonale sprawdzą się do monitorowania wybranej przestrzeni. IP VIO-B10, IP VIO-D30 i IP VIO-H30 to rozwiązania z sektora Smart Home Security charakteryzujące się innowacyjną technologią łączności z telefonem komórkowym, prostym montażem oraz eleganckim designem.

Wszystkie trzy kamery rejestrują obraz w rozdzielczości Full HD 1080p. Posiadają funkcje nagrywania do 5 sekund przed aktywacją alarmu, dzięki której dostarczymy stosownych dowodów w razie włamania. Każde z urządzeń obsługuje kartę microSD do 128 GB oraz oferuje przechowywanie danych w chmurze dzięki protokołom FTP i NAS, co pozwala zapomnieć o problemie zapełnionej pamięci.

Inteligentny tryb nocny dopasowuje intensywność podczerwieni (IR LED), by zrekompensować niedostateczne oświetlenie oraz oddalenie obiektu. Pozwala on wydobyć jak najlepszy obraz przy mało dogodnych warunkach. Ponadto kamery spełniają standardy interoperacyjności ONVIF.

Bezprzewodowe kamery Blaupunkt to idealne rozwiązanie do obserwowania interesującego nas obszaru, jak również ciekawy sposób na komunikację z domownikami.  Sprawdzą się do monitorowania przestrzeni zewnętrznej jak i wewnętrznej np. biura. Za pomocą aplikacji  (dostępnej na systemy Android oraz iOS) w każdej chwili z dowolnego miejsca na świecie można prowadzić rozmowy oraz monitoring na żywo.

Niewątpliwie największą zaletą jest odejście od tradycyjnych monitorów umożliwiających podgląd z kamery. Dziś wszyscy posiadają telefon komórkowy/smartphone – wystarczy pobrać aplikację i cieszyć się możliwością obserwowania tego, co dzieje się w monitorowanym miejscu. Nie trzeba inwestować w drogi system monitoringu, dlatego można zaoszczędzić i przeznaczyć gotówkę na inny cel. Aplikacja działa bardzo sprawnie, jeśli uruchomi się alarm –  przesyła powiadomienie na telefon – dzięki temu szybko otrzymujesz informację, że coś niepokojącego dzieje się w domu lub biurze.

Oficjalnym dystrybutorem kamer IP VIO-B10, IP VIO-D30 i IP VIO-H30 jest NTT SYSTEM.

O firmie Blaupunkt:

Nazwa marki Blaupunkt nawiązuje do niemieckiej niezawodnej jakości, europejskiego stylu oraz znakomitego stosunku jakości do ceny – również w przypadku telefonów komórkowych.

Powstanie firmy datowane jest na 1923 rok. Wówczas to w Berlinie została założona firma „Ideal” produkująca słuchawki. Każdą parę słuchawek technicy firmy dokładnie sprawdzali i oznaczali symbolem jakości – niebieską kropką. W końcu Klienci zaczęli pytać o słuchawki z niebieską kropką i tak przyjęła się nowa nazwa Blaupunkt. Symbol jakości stał się znakiem firmowym, a w roku 1938 również nazwą firmy. Obecnie marka posiada w swoim portfolio urządzenia car-audio, home audio, AGD, klimatyzacje, telewizory, systemy alarmowe i telefony.

Krzysztof Kiszewski