Dom » Nieruchomość

Wielu chętnych na dopłaty do mieszkań

Czy po objęciu programem Mieszkanie dla Młodych mieszkań z rynku wtórnego w biurach sprzedaży deweloperów ubyło klientów? Czy chętnych na dopłaty jest więcej, szczególnie wśród rodzin wielodzietnych, które mogą dostać teraz znacznie wyższe dofinansowanie?

Efekt, który przyniosła nowelizacja MdM pokazuje sonda przeprowadzona przez portal nieruchomości Dompress.pl.

Adrian Potoczek, dyrektor ds. sprzedaży w Wawel Service

Po zmianach dotyczących zasad przyznawania dopłat i limitów cen w programie MdM liczba chętnych na zakup subwencjonowanych mieszkań rośnie. Ten wzrost można zaobserwować przede wszystkim w przypadku mieszkań trzy i czteropokojowych. Otwarcie programu Mieszkanie dla Młodych na inne grupy docelowe przyniosło wymierne skutki. Nasze biura sprzedaży odwiedzają teraz zupełnie nowe grupy klientów, co świadczy przede wszystkim o tym, że znowelizowany MdM odpowiada na aktualne potrzeby mieszkaniowe Polaków.

Mirosław Kujawski, członek zarządu LC Corp

Do najważniejszych zmian w MdM należy zwiększenie wysokości dopłat dla rodzin wielodzietnych, dla których dodatkowo zniesiono kryterium wieku i warunek zakupu pierwszego mieszkania. W przypadku tej grupy klientów nie widzimy w tej chwili większych zmian.  Kolejną ważną zmianą była zmiana limitów cen w programie, które wzrosły w Krakowie i Wrocławiu, a spadły w Warszawie. Ich obecna wysokość wciąż znajduje się poniżej wartości rynkowej mieszkań w poszczególnych miastach, dlatego nie zauważamy, aby zmiany szczególnie wpłynęły na zachowanie klientów.

dompress.pl

prestige