Firma » System prawny

Windykacja należności

W naszym kraju niestety system dochodzenia roszczeń przed sądami jest mało elastyczny. Dlatego osoby, wobec których ktoś inny ma długi decyduje się na ostateczny krok, czyli windykację należności.

Windykacja należności to proces, który polega na odzyskaniu należności od niewypłacalnych dłużników. W momencie, gdy wpłata nie wpłynie w ustalonym terminie wierzyciel najpierw upomina dłużnika telefonicznie lub przy użyciu pisemnego wezwania. Gdy dłużnik lekceważy upomnienia wierzyciela ma on prawo do odzyskania należności, poprzez skierowanie sprawy do firmy windykacyjnej.

Rodzaje windykacji

Wyróżnia się dwa rodzaje windykacji. Do pierwszego rodzaju należy windykacja polubowna tzw., miękka. Windykacja polubowna ma to do siebie, że dłużnik może przystąpić do polubownych rozmów, co do spłaty należności. Kroki, które można podjąć na drodze windykacji ( czytaj więcej tutaj  polubownej to: ustalenie pełnych danych dłużnika, wysłanie wezwania do zapłaty, negocjacje telefoniczne, wyegzekwowanie od dłużnika uznania długu oraz podpisanie ugody i terminów spłat jak i ustalenie wysokości rat.

Drugim rodzajem windykacji jest windykacja sądowa. Jest to ostateczność, a dłużnicy tej formy postępowania sądowego unikają jak ognia. Rozpoczęcie windykacji sądowej wiąże się z dużymi kosztami, które ewidentnie będzie musiał pokryć dłużnik. Jak i egzekucja długu jest nieunikniona. Niektórzy dłużnicy decydują się na spłatę długu dopiero w momencie, gdy otrzymają informację o wszczęciu windykacji sądowej. Etapami windykacji sądowej jest przygotowanie dokumentu należności, złożenie wniosku do sądu, postępowanie sądowe oraz egzekucja komornicza.

publ

• avatar
    kowalska 2017-01-14 17:47:11

Zanim podejmiemy jakiekolwiek kroki warto wcześniej samemu zapoznać się z prawami i przepisami. Szczegółowe informacje o windykacji, jak wygrać z windykatorem, jakie są możliwości egzekucji i wiele innych ważnych w tym temacie porad publikuje portal prawniczy lexagit.pl Na
    http://lexagit.pl/?s=windykacja&x=0&y=0 mamy wszystko, co powinniśmy wiedzieć.

• avatar
    ~Maniek 2016-05-11 22:23:00

Jak ma się jakikolwiek problem z odzyskaniem należności, to warto zwrócić się np. do www.amk-windykacja.pl, działają w Warszawie.