Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Wino przyjazne weganom – jak wygląda jego produkcja?

Wino przyjazne weganom – jak wygląda jego produkcja?
Zobacz więcej zdjęć »
Weganizm i wegetarianizm to nie tylko nawyki żywieniowe, ale również styl życia niosący za sobą bardzo pozytywne przesłanie i wartości.

Jest to również droga, wymagająca wiele uwagi
i selektywności przy wybieraniu produktów. Przy wyborze wina należy być szczególnie uważnym.  

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Dla weganina czy wegetarianina głównym wyznacznikiem stojącym za podjętą decyzja jest dobro zwierząt. To pewien wybór, który oznacza chęć wprowadzania zmiany w swoim życiu i otoczeniu. Dzięki stałej i wzrastającej świadomości oraz dociekliwości społeczeństwa na temat szacunku wobec zwierząt, coraz więcej osób decyduje się na taki krok

Niestety, nie zawsze oczywistym jest, że składniki pochodzenia zwierzęcego nie zostały wykorzystane przy wytwarzaniu produktu, który na pierwszy rzut oka wydaje się w pełni wegański. Dieta wegańska nie dopuszcza mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego – wino jako wyrób typowo roślinny, wytwarzany z winogron, nie powinno więc stwarzać tu żadnych problemów. Jednak jeśli spojrzymy
na wino w kontekście substancji dodawanych do niego w procesie produkcji, rzeczywistość okazuje się bardziej złożona. W ostatniej fazie procesu winifikacji, czyli klaryfikacji i filtracji, używanie składników pochodzenia zwierzęcego jest powszechną praktyką. Wykorzystuje się przede wszystkim żelatynę, białka jaj kurzych, karkuk, kazeinę (białko z mleka) czy chitynę. Produktów pochodzenia zwierzęcego nie znajdziemy w ostatecznym produkcie, ale nie zmienia to faktu, że były one wykorzystywane
do produkcji wina, a w weganizmie nie chodzi przecież o znajdowanie kruczków i chodzenie na skróty.

Na szczęście na polskim rynku znajdziemy wina, które są w jasny i czytelny sposób oznaczone jako przyjazne weganom. Wszystkie wina Cote oznakowane są symbolem “V” Fundacji Viva.

Winnica Slavyantsi z bułgarskiej Doliny Róż używa w procesie klaryfikacji wszystkich swoich win bentonitu – osadowej skały ilastej o dobrych właściwościach absorpcyjnych, aprobowanej zarówno przez wegetarian jak i wegan. Cote to aktualnie jedne z najpopularniejszych win w Polsce. Wyprodukowane z kompozycji ręcznie zbieranych i starannie selekcjonowanych winogron zachwycają swoim delikatnym półwytrawnym i półsłodkim smakiem, a także intensywnym, owocowym aromatem.

Weganizm win Cote jest rozwinięciem i potwierdzeniem filozofii dystrybutora marki. Troszczy się
on o losy zwierząt, a szczególną opieką objął koty, które już od 6 lat są beneficjentami akcji “Nakarm koty z Cote”. W czasie trwania akcji, część dochodu ze sprzedaży win przeznaczana jest na zakup karmy dla kotów ze schronisk.

Wegetarianizm i weganizm to nie tylko nawyki żywieniowe - to również filozofia. Dlatego dla wielu konsumentów ważne jest, aby sam produkt nie zawierał składników pochodzenia zwierzęcego,
ale również współgrał z wartościami reprezentowanymi przez wegetarian i wegan.

 

Więcej na: www.vinex.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Arni

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »