Rozrywka » Święta
Wiosenne babeczki - zajączki czy kwiatuszki?
Zobacz więcej zdjęć » |
Babeczki to bardzo popularne i wyjątkowo proste wypieki, które łatwo wyczarować z podstawowych produktów, jakie z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Sięgnij po mąkę, jaja, cukier, olej, proszek do pieczenia i ulubiony aromat do ciast, np. Delecta. Jeśli brak ci czasu, albo wiesz, że z Twoimi maluchami odważanie i odmierzanie składników przemieni kuchnię w pobojowisko, rozwiązaniem będzie gotowa mieszanka na Babeczki Nadziane. Podpowiadamy jak pomysłowo udekorować je tak, by przypominały… zajączki lub wiosenne kwiatuszki!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Babeczki zajączki
1 op. Babeczek Nadzianych owocowo z truskawkami Delecta
2 jaja
75 ml mleka (1/3 szklanki)
75 ml oleju (1/3 szklanki)
1 op. serka śmietankowego Philadelphia (125 g)
100 g cukru pudru
1 op. kolorowych drażetek
1 op. pianek marshmallow
wiórki kokosowe Bakalland
posypka kakaowa
Nagrzej piekarnik do temp. 180⁰C bez termoobiegu. Wyłóż na blachę z wyposażenia piekarnika 12 foremek. Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj mleko i olej, wsyp zawartość torebki z ciastem i dobrze wymieszaj łyżką. Nadzienie wymieszaj łyżeczką w pojemniczku. Połowę ciasta rozłóż równo do 12 foremek (ok. 0,5 łyżki stołowej ciasta). Wyłóż nadzienie owocowe bezpośrednio z pojemnika na środek każdej babeczki (ok. 0,5 łyżeczki). Przykryj nadzienie pozostałym ciastem. Natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 17-22 min. do uzyskania złocistego koloru. Serek Philadelphia zmiksuj z cukrem pudrem do gładkiej konsystencji i wysmaruj kremem wierzch schłodzonych babeczek. Następnie obsyp je wiórkami kokosowymi. Aby wykonać uszy zajączków, pianki pokrój w poprzek w 0,5 cm paski. Nosem zajączków będą kulki z pianki. Oczy i usta zaznacz kolorowymi drażetkami, a wąsy posypką o smaku kakaowym.
Babeczki kwiatuszki
1 op. Babeczek na 1001 sposobów o smaku waniliowym Delecta
1 op. polewy twardej sm. białej czekolady Delecta
2 jaja
100 ml mleka
100 ml oleju
1 op. kolorowych drażetek
1 op. pianek marshmallow
foremki
Nagrzej piekarnik do temp. 180⁰C bez termoobiegu. Wyłóż na blachę z wyposażenia piekarnika 12 foremek. Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj mleko i olej, wsyp zawartość torebki z ciastem i dobrze wymieszaj łyżką. Ciasto rozłóż równo do 12 foremek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 17−22 min., do uzyskania złocistego koloru. Polewę rozpuść zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odetnij rożek opakowania. Pianki pokrój w poprzek w 0,5 cm paski. Środek wystudzonej babeczki posmaruj gęstniejącą polewą, przyklej płatki z pianki, na środku przyklej drażetkę.
Nadesłał:
KMC
|
Komentarze (0)