Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Witamina E – witamina młodości

Witaminy nie bez powodu uważane są za źródło zdrowia i witalności. Każda z nich posiada inne właściwości i wpływ na ludzki organizm. Jedną z nich jest witamina E, zwana witaminą młodoś

Walka z wolnymi rodnikami

Wolne rodniki to cząsteczki związków organicznych o podwyższonej reaktywności. Wolne rodniki posiadające o jeden elektron za dużo, dążą do oddania go napotkanym substancjom. Z kolei wolne rodniki pozbawione jednego elektronu będą dążyły do związania się z innym pierwiastkiem lub związkiem. W ten sposób wolne rodniki, występując w zbyt dużej ilości, przyczyniają się do zaburzeń funkcjonowania organizmu, wpływając na powstawanie między innymi takich chorób jak miażdżyca, nadciśnienie, nowotwory czy cukrzyca. Przede wszystkim mają jednak wpływ na starzenie się komórek. Do walki z wolnymi rodnikami ruszają przeciwutleniacze, inaczej nazywane antyoksydantami. Jednym z bardzo silnych antyoksydantów jest właśnie witamina E.

Skondensowana witalność

Oczywiście walka z wolnymi rodnikami nie jest jedyną funkcją jaką spełnia witamina E w organizmie człowieka. Ta grupa związków chemicznych oddziałuje ochronnie na błony biologiczne, umożliwia syntezę wybranych lipidów, stymuluje metabolizm mięśni, przeciwdziała chorobom układu krążenia i rzutuje na proces krzepnięcia krwi. Prócz tego witamina E pozytywnie wpływa na płodność, stymulując prawidłową owulację, a podczas ciąży wspierając rozwój płodu. Z kolei u mężczyzn oddziałuje na wytwarzanie nasienia. Poprzez zapewnienie możliwości syntezy lipidów wpływa na kondycję skóry, sprawiając że wygląda młodziej, jest bardziej elastyczna, nawilżona i odżywiona.

Suplementacja i kosmetyki

Właściwości jakimi odznacza się witamina E sprawiają, że niezwykle często wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Są nią wzbogacane przede wszystkim kosmetyki przeciwdziałające objawom starzenia. Chcąc w pełni wykorzystać jej dobroczynny wpływ na organizm warto rozważyć wzbogacenie o nią codziennej diety. Witamina E występuje w sposób naturalny w takich produktach jak oleje roślinne, oliwach, orzechach, migdałach, kiełkach pszenicy i mące, a także roślinach zielonolistnych. Z produktów pochodzenia zwierzęcego należy wymienić mleko oraz jaja. Jeśli czujemy, że nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi należytej ilości witaminy za pomocą diety, możemy skorzystać z suplementów diety, które zawierają jej odpowiednią dawkę.

Co za dużo to niezdrowo

Suplementując organizm, należy jednak pamiętać, że nawet witamina E w nadmiarze może być szkodliwa. Jej zbyt duże stężenie w organizmie objawia się bólami głowy i zmęczeniem, osłabieniem, zmniejszoną krzepliwością krwi i zaburzeniami widzenia. Jednakże przyjmując specyfik w należytej ilości nie mamy powodów do niepokoju.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

NoweArtykuły

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »