Zdrowie » Uroda
Witaminy dla urody w SMART formie
Zobacz więcej zdjęć » |
Do tego dodajmy poczucie pewności siebie, szeroki uśmiech i nikt nie będzie mógł nam się oprzeć.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Dzień 9 września to Międzynarodowy Dzień Urody. Warto go wykorzystać i zastanowiść się nad tym, co dobrego robimy dla swojego organizmu, a co możemy poprawić. Czy dbamy o swoją skórę tylko od zewnątrz, stosując dobrze dobrane kosmetyki, chodząc do dermatologa czy kosmetyczki? Czy również inwestujemy w dbałość o siebie od środka – poprzez odpowiednią dietę i dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i składników odżywczych w odpowiednich ilościach?
„Warzywa i owoce to ważny element dobrze zbilansowanej diety, zarówno jako część głównego posiłku, jak i przekąski. Są one źródłem witamin, minerałów i błonnika, w tym tych, które pomogą nam zachować urodę. Eksperci zalecają spożywanie minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie, by dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Jedną z tych porcji może być szklanka soku (200 ml) lub saszetka musu (100 g) owocowo-warzywnego. Dostarczy nam ona potrzebnych witamin i zaspokoi głód w szybki i wygodny sposób, będąc odpowiedzią dla wszystkich zabieganych osób ceniących sobie smart rozwiązania” – komentuje Zuzanna Antecka, dietetyk, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.
Za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry odpowiedzialna jest prowitamina A oraz likopen, który jest jednym z najlepszych przeciwutleniaczy. Znaleźć je można w sokach i musach marchwiowych oraz marchwiowo-owocowych. Już jedna szklanka soku (200 ml) lub opakowanie musu (100 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Lipoken natomiast znajduje się przede wszystkim w soku pomidorowym.
Dla Pań walczących z wolnymi rodnikami, chcących zapobiegać uszkodzeniom komórek przez procesy utleniania, poleca się soki i musy bogate w witaminę E, takie jak np. sok marchwiowy czy żurawinowy, ale także soki z zielonych warzyw. Z kolei produkty bogate w witaminę C nie tylko pomagają we wzmacnianiu układu immunologicznego, ale również chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i odpowiadają za wytwarzanie kolagenu i prawidłowe funkcje naczyń krwionośnych (co jest szczególnie ważne dla osób ze skórą naczynkową). Bogate w witamine C są oczywiście soki z cytrusów: np. pomarańczowy lub grejfrutowy, ale również z czarnej porzeczki.
Osoby dbających o prawidłową wagę zwracają natomiast uwagę na zawartość w sokach miąższu owocowego i wybierają soki naturalnie mętne lub przecierowe. Takie soki mają wysoką zawartość błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i poprawia perystaltykę jelit. Dodatkowo błonnik rozpuszczalny (pektyny), czyli ten obecny właśnie w sokach, ogranicza szybkość wchłaniania cukrów, regulując wahania poziomu glukozy we krwi, co z kolei wpływa na brak napadów głodu. Soki z wysoką zawartością błonnika nie tylko pomogą nam utrzymać wagę, ale również zadbają o płaski brzuch.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie minimum 400 g owoców i warzyw dziennie, najkorzystniej w 5 porcjach. Eksperci dodatkowo zalecają by jedną z tych porcji była porcja 100% soku lub musu owocowo-warzywnego. Ważne jest przy tym, by dieta była urozmaicona i obfitowała w różne rodzaje warzyw i owoców, które odpowiednio dobrane dostarczą nam wszystkich witamin i zadbają o nasze dobre samopoczucie i piękny wygląd.
Nadesłał:
Soki i musy - witaminy w SMART formie
|
Komentarze (0)