Kultura, sztuka » Kultura
WITOLD SZABŁOWSKI - SPOTKANIE AUTORSKIE - ŁÓDŹ
Zobacz więcej zdjęć » |
Dwaj kucharze kubańskiego przywódcy Fidela Castro, kucharka Pol Pota – dyktatora z Kambodży, kucharze Saddama Husajna – dyktatora Iraku, Envera Hodży – dyktatora Albanii oraz Idiego Amina - brutalnego i bezwzględnego prezydenta Ugandy po raz pierwszy opowiadają swoją historię po dekadach milczenia. Robią to na łamach książki pt. „Jak nakarmić dyktatora?” (Wydawnictwo W.A.B.) autorstwa Witolda Szabłowskiego, dziennikarza i jednego z najbardziej cenionych polskich reportażystów. Przez cztery lata autor przejechał cztery kontynenty i odbył wielogodzinne rozmowy z kucharzami, którzy przez lata gotowali dla jednych z największych dyktatorów XX wieku. Niektórzy z bohaterów książki wciąż nie otrząsnęli się z traumy, jaką była praca dla kogoś, kto w każdej chwili mógł ich zabić. Inni wiernie służyli reżimom i do dziś nie chcą zdradzać wielu ich tajemnic. Kim są ci, którzy z bliska obserwowali postacie budzący strach oraz wpływający na złe lub dobre losy swoich podwładnych? Jak się czuli, gdy gotowali dla szaleńców? I jaką cenę przyszło im za to zapłacić?
Nadesłał:
iwona.kazmierczak@empik.com
|
Komentarze (0)