Gospodarka » Przemysł

Wizja przyszłości „Farmera”

Cykl spotkań dla nowoczesnych rolników, dalsze inwestowanie w rozwój miesięcznika i portalu oraz w jakość informacji, treści i porad – to przyjęta strategia wydawcy Farmera.

Dotychczasowe działania przynoszą efekty: konferencje cieszą się wielkim zainteresowaniem, rynek dobrze przyjął przejście na miesięczny cykl wydawniczy magazynu, a serwis farmer.pl odnotował w skali roku rekordowy, 100-procentowy wzrost liczby użytkowników i odsłon.

Po pierwszej edycji regionalnych spotkań skierowanych do rolników, sukcesie frekwencyjnym, który organizator definiuje jako zaufanie do oferowanego doradztwa fachowego, Grupa PTWP SA, zainaugurowała kolejny cykl konferencji dla branży rolniczej.

– Żyjemy w bardzo dynamicznie zmieniającym się świecie. Żyjemy w ciekawych czasach – co do tego nie ma wątpliwości. Jednakże wspomniane wątpliwości nastręczają zmiany, które dzieją się wokół nas. Dlatego też Farmer chce jak najlepiej przygotować rolników na nadchodzące zmiany. Chcemy, żebyśmy wszyscy czuli się pewnie – w trudnym ekonomicznie świecie – mówi Radosław Iwański, redaktor naczelny „Farmera”.

8 listopada 2012 r. w Rawie Mazowieckiej odbyło się spotkanie dla producentów rolnych „Rolnictwo – wizja przyszłości”, podczas którego omówione zostały m.in. efektywne zarządzanie gospodarstwem rolnym, narzędzia i instrumenty wpływające na ekonomikę biznesu rolnego oraz produkcja roślinna i nowoczesne systemy ochrony.

– Nasz projekt „Rolnictwo – Wizja Przyszłości” skupił się na trzech elementach produkcyjnych: ochronie roślin w integrowanej produkcji, która zbliża się wielki krokami, nawożeniu w integrowanej ochronie oraz na celach ekonomicznych – przyszłej Wspólnej Polityce Rolnej na lata 2014-2020, ryzyku produkcyjnym i zarządzaniu nim, zmiennościach cenowych i wykorzystywaniu instrumentów pochodnych w ograniczaniu ryzyka cenowego – mówi Radosław Iwański, redaktor naczelny „Farmera”.

W styczniu i lutym 2013 roku odbędzie się druga edycja regionalnych konferencji skierowanych do rolników „Przez innowacyjność do sukcesu”. Spotkania zaplanowano w województwach: pomorskim (Stare Pole), wielkopolskim (Sielinko), podlaskim (Szepietowo), lubelskim (Sitno), dolnośląskim (Wrocław) oraz warmińsko-mazurskim (Olsztyn).

– Każda podpowiedź – o ile jest dobra – liczy się. Dobre decyzje zarządcze przekładają się na oszczędności i większy zysk. Jak postępować, żeby ciężka praca miała ekonomiczny sens? Na to pytanie odpowiadamy podczas spotkań z nowoczesnymi rolnikami, poszukującymi eksperckich porad, ceniącymi wiedzę i doświadczenie. To także z myślą o nich, ze świadomością zaufania, jakim darzą ukazujący się od ponad 80 lat tytuł, tworzymy miesięcznik Farmer i stale udoskonalamy portal farmer.pl – dodaje Radosław Iwański, redaktor naczelny „Farmera”.

Inwestycje w rozwój serwisu farmer.pl – zmiana wyglądu, nowe funkcjonalności, przyjaźniejsza nawigacja, mocniejsza obecność multimediów (głównie wideo), poszerzenie katalogu tematów podejmowanych przez redakcje, większa mobilność serwisu przyniosły efekty. W skali roku liczba użytkowników oraz odsłon portalu wzrosła o 100 procent.

„Farmer”, partner nowoczesnego rolnika wraz z portalem farmer.pl należą do Grupy PTWP SA od listopada 2010 roku. W ciągu dwóch lat najstarsze (wydawane od 1931 roku) pismo branżowe w Polsce zostało poddane szeregowi zmian, m.in. od początku roku od stycznia br. magazyn ma nowy layout oraz miesięczny cykl wydawniczy.

Do Grupy PTWP SA należy również najstarszy branżowy serwis gieldarolna.pl. Umożliwiający darmowe zamieszczenie ogłoszeń portal skierowany jest głównie do mieszkańców terenów wiejskich oraz przedsiębiorstw działających w sektorze rolno-spożywczym.

Zapraszamy na portal nowoczesnego rolnika www.farmer.pl

Więcej informacji na temat cyklu regionalnych spotkań „Farmera” można znaleźć pod adresem:

Informacje o Grupie PTWP SA:

Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości powstało w Katowicach w 1995r. Grupa PTWP SA jest wydawcą m.in.: Miesięcznika Gospodarczego Nowy Przemysł, czasopisma Rynek Spożywczy, miesięcznika Rynek Zdrowia i miesięcznika Farmer oraz organizatorem spotkań biznesowych, konferencji i szkoleń, na czele z Europejskim Kongresem Gospodarczym – European Economic Congress (EEC) – jedną z najbardziej prestiżowych imprez odbywających się w Europie Centralnej.

Grupa PTWP SA posiada 70 proc. udziałów w PTWP-ONLINE Sp. z o.o., do której należą branżowe portale m.in.: wnp.pl, propertynews.pl, rynekzdrowia.pl, portalspozywczy.pl, dlahandlu.pl, rynekaptek.pl, portalsamorzadowy.pl, farmer.pl oraz serwis gieldarolna.pl.

ImagoPR