Rozrywka » Uroczystości
Własnoręcznie wykonasz słodkie cudeńko!
Zobacz więcej zdjęć » |
Ciasto, które na pewno nie opadnie, dekoracja, która nie sprawi kłopotu, krem przygotowany łatwo i szybko - oto niepodważalne atuty poniższej propozycji!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przeczytaj również
- Perfekcyjne święta czy Twoje święta? Jak odzyskać radość z przygotowań do świąt?
- Weekendowy relaks w sercu Beskidów: Dlaczego warto odwiedzić Hotel Żywiecki?
- Planujesz relaks nad morzem? Sprawdź, jak wybrać idealny apartament w Świnoujściu
- Restauracje Niechorze - poznajmy kulinarną część tej nadmorskiej miejscowości.
Warto pamiętać, że sposób ozdobienia tortu zależeć powinien tylko i wyłącznie od własnej fantazji, dlatego warto również eksperymentować z własnymi pomysłami.
Czy masz ochotę na tort owocowy? Jeśli tak, to koniecznie sprawdź poniższy przepis!
TORT TRUSKAWKOWY Z MARCEPANEM
Składniki :
- 1 biszkopt o średnicy 26cm
- 2 jajka
- 100g masy marcepanowej
- 100g cukru pudru
- 750g truskawek
- 8 listków białej żelatyny
- 200g białego sera
- 100g cukru
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 400g śmietany
- 100g konfitur malinowych
- garść pistacji
Sposób przyrządzania :
Krok 1 : Biszkopt przekroić na 3 warstwy.
Krok 2 : Masę marcepanową zagnieść z 50g cukru pudru i rozwałkować na koło wielkości ciasta.
Krok 3 : Umyć i odsączyć truskawki, pokroić na połówki i 250g odłożyć do garnirowania. Połowę pozostałych poćwiartować, resztę zmiksować.
Krok 4 : W zimnej wodzie namoczyć żelatynę.
Krok 5 : Ser utrzeć z 2 żółtkami, resztą cukru pudru, cukrem, sokiem z cytryny i likierem pomarańczowym.
Krok 6 : Ubić osobno śmietanę i białka, następnie 1/3 śmietany zmieszać z pianą. W wodzie na małym ogniu rozpuścić żelatynę, następnie wymieszać ją z serem.
Krok 7 : Dodać śmietanę wymieszaną z białkami i puree z truskawek oraz poćwiartowane owoce.
Krok 8 : Dolną warstwę ciasta posmarować konfiturami i wyłożyć masą marcepanową. Postawić na tortownicy.
Krok 9 : Bok formy obłożyć papierem i zamknąć wokół tortu. Połowę kremu serowego ułożyć na warstwie marcepanowej.
Krok 10 : Przykryć drugą warstwą ciasta i ją również posmarować konfiturami i niewielką ilością kremu. Lekko przycisnąć ostatnią warstwą, następnie rozsmarować resztę kremu serowego.
Krok 11 : Na wierzchu ułożyć truskawki i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Krok 12 : Tort wyjąć z formy i ozdobić bitą śmietaną oraz pistacjami.
Smacznego!
Źródło fotografii: pexels.com
Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/
Nadesłał:
redakcja
|
Komentarze (0)