Gospodarka » Żywność
Włoska pasja – włoska pasta
Zobacz więcej zdjęć » |
Po czym poznać dobry makaron? Należy zwrócić uwagę na kształt, strukturę
oraz zachowanie podczas i po ugotowaniu. Najwyższej jakości makaron ma zawsze równe wymiary, które po prostu nie mają prawa się odkształcić. Barwa również jest nie bez znaczenia. Tylko makarony z pszenicy durum gwarantują jednolity, naturalnie żółty kolor.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Niezmiennie „al dente”
Gotowanie makaronu to naprawdę prosta sprawa, jeśli tylko korzystamy z dobrej jakości produktów. Nie musimy się wówczas martwić, że na obiad podamy rozgotowaną niekształtną masę. Makarony z pszenicy durum dają gwarancję smaku, kształtu, i koloru, ponieważ podczas gotowania nie tracą skrobi. Dzięki temu nie sklejają się i doskonale łączą
z sosem, będąc świetnym nośnikiem smaku. Aby to sprawdzić, warto zwrócić uwagę na wodę po ugotowaniu makaronu, powinna być przejrzysta.
Smacznie i zdrowo
Włoska kuchnia stała się bardzo modna. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim walorom smakowym, ale nie można zapominać o walorach odżywczych, co jest szczególnie ważne w przypadku makaronu z pszenicy durum, z której robione są produkty Barilla. Pszenica durum ma więcej białka, tłuszczy, witamin i składników mineralnych, niż zwykła pszenica. Precyzując, zawiera więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku i witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego. Dodatkowo ma niższy indeks glikemiczny, czyli nie powoduje gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi.
Makaron jako jeden ze składników diety śródziemnomorskiej został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO. Warto więc wziąć przykład z Włochów
i jeść nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo, wybierając produkty najwyższej jakości.
Nadesłał:
trendy_news
|
Komentarze (0)