Rozrywka » Święta
Włoski karnawał na stole
Zobacz więcej zdjęć » |
Co kraj, to obyczaj
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Już w samej ojczyźnie karnawału - Włoszech - tradycji jest wiele. Niemalże każde miasto ma własne, niepowtarzalne obchody tego święta, jak choćby słynne, weneckie volo dell'Angelo. W poszukiwaniu inspiracji, warto skierować uwagę również w inny obszar zainteresowań niż popisy akrobatów.
Karnawał w kuchni
Włosi szczycą się także lokalnymi kształtami makaronów i oryginalnymi daniami. Wykwintnych potraw można szukać na przykład w Ligurii - niegdyś jednym z przodujących regionów Italii. Genueński makaron Bavette i owoce morza dostarczą zupełnie wyjątkowych doznań smakowych. A oto przepis:
Bavette z owocami morza zapiekane w folii
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 min
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średnie
Składniki dla 4 osób:
400 g makaronu Bavette Barilla
200 g kalmarów
100 g krewetek
200 g oczyszczonych małży
125 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka posiekanej pietruszki
4 łyżki oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania w 5 krokach:
1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki.
2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić.
3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza.
5. Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 5 minut. Podawaj natychmiast.
Nadesłał:
trendy_news
|
Komentarze (0)