Firma » Biznes

Wola, czy to już centrum Warszawy ? Dynamiczny rozwój i nowe inwestycje.

W ciągu ostatnich i najbliższych kilku lat na Woli realizowane są inwestycji na imponującą skalę. Postindustrialne tereny Woli są dziś przygotowywane pod budowę kolejnych inwestycji. Wschodnia część dzielnicy zespoliła się z centrum miasta przyjmując charakter biurowy.

Centrum biznesowe

Najszybciej przeobraża się rejon ulicy Towarowej, Prostej, Żelaznej i Grzybowskiej. W niedługim czasie stanie tu kilkanaście wież, które zmienią ten teren w warszawski Manhattan. Na Woli ma powstać większość z 27 wież, które planowane są do wybudowania w centrum stolicy. Stoją już Warsaw Trade Tower i hotel Hilton. Dzięki projektom, które zostaną niebawem zrealizowane ulica Grzybowska ma szansę stać się warszawskim City. Obszar wschodniej Woli jest już teraz traktowany jak kontynuacja centrum.
To właśnie na Woli, u zbiegu Chmielnej i Miedzianej, tuż obok  biurowca Warty, powstanie najwyższy w Europie budynek o wysokości 282 metrów, wliczając iglicę. Koncern Kulczyk Holding planuje rozpoczęcie budowy na koniec 2009 r., a ukończenie dwa lata później. Inwestycja będzie kosztowała ponad miliard złotych.
Kolejne z wieżowców na Woli, 53- kondygnacyjna Kalejdoscope i 50- piętrowa Warsaw Spire, staną przy ulicy Towarowej. U zbiegu ulic Grzybowskiej i Wroniej, naprzeciwko hotelu Hilton, zbudowane zostaną trzy 35-kondygnacyjne budynki. Natomiast 36- piętrowa wieża Prosta Office Center oraz dwa 30- kondygnacyjne wieżowce Impexmetalu powstaną przy ul. Prostej. Ponad dwadzieścia pięter będą miały dwie wieże Platinum Tower, wieża Pirelli i wieżowiec IDG  przy ul. Grzybowskiej, JM  Tower przy ul. Żelaznej i Prosta Tower przy ul. Prostej.  Na obszarze dzielnicy powstanie też kilka kilkunastopiętrowych budynków z nowoczesnymi fasadami.

Osiedla mieszkaniowe na Woli

Osoby, które zdecydują się na zakup mieszkania na terenie Woli wkrótce będą mieszkać w zupełnie odmiennym miejscu od tego, jakim dzielnica jest dziś. Jej wschodnia część zmieni się w centrum biznesowe z panoramą wieżowców w tle. W zachodniej połowie dzielnicy powstaną interesujące osiedla mieszkaniowe.

W zachodniej części Woli powstają liczne osiedla. Najwięcej mieszkań budowanych jest w rejonie Odolan, Młynowa i Ulrychowa. Rosną tu m.in. takie osiedla jak: Górczewska Park, osiedle Olbrachta II, Wola Prestige, osiedle Jana Kazimierza, Dobrolin, osiedle Króla Olbrachta, Capital Art Apartments, Sava Dom, Apartamenty Elekcyjna, czy Górczewska 80. Bliskie sąsiedztwo centrum spowodowało, że jest to ciekawe miejsce zarówno dla inwestorów, jak i kupujących. Wkrótce powstaną tu atrakcyjne kompleksy, w których będzie można komfortowo mieszkać. W okolicy zaprojektowano zieleńce  z elementami małej architektury i placami zabaw dla dzieci, zostały też przewidziane lokale handlowo-usługowe na parterze budynków.

Najwyższa stopa kapitalizacji w mieście

Wola staje się też zachęcającym do zamieszkania miejscem można tu najwięcej zarobić inwestując pieniądze w mieszkanie pod wynajem. W ciągu ostatnich dwóch miesięcy atrakcyjność długoterminowej inwestycji w wynajem zwiększyła się dla każdej z dzielnic w Warszawie. Najwyższą stopę kapitalizacji  można uzyskać na Woli, która przez dwa ostatnie miesiące cały czas roznie. Kolejną dzielnica z największą stopą kapitalizacji jest Mokotów oraz Żoliborz.

Przemysłowy charakter dzielnicy to już historia. Dziś na terenie, który kiedyś zajmowały zakłady Kasprzaka swoje siedziby mają duże banki. W miejscach, gdzie były zakłady Róży Luksemburg i zakłady Waryńskiego powstanie kilka tysięcy mieszkań. Dzielnica zamieszkiwana obecnie przez 144 tysiące ludzi jest też liderem w planowaniu przyszłych projektów inwestycyjnych.

żródło: http://www.e-expert.org

E-EXPERT