Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Wrocławska pszenica nagrodzona

Wrocławska pszenica nagrodzona
Zobacz więcej zdjęć »
Jak smakuje jedno z najlepszych piw pszenicznych w Polsce? Przekonaj się o tym osobiście! Golden Weizen, który powstaje we wrocławskim browarze restauracyjnym Złoty Pies, otrzymał srebro w Konkursie Piw Rzemieślniczych 2015.

Konkurs Piw Rzemieślniczych jest jedną z najbardziej prestiżowych imprez branżowych w Polsce. Od ośmiu lat doświadczeni sędziowie wyłaniają najlepsze piwa uwarzone według autorskich receptur. W tym roku konkurs zorganizowano po raz pierwszy w ramach Poznańskich Targów Piwnych. Małe browary (rzemieślnicze, restauracyjne i regionalne) z całej Polski mogły wystawić po jednym piwie w każdej kategorii, między innymi Grodziskie, Pszeniczne, American Pale, White IPA, Black IPA czy Pumpkin Ale. Następnie jury wybrało w każdej z nich trzy najlepsze piwa. Wśród nagrodzonych znalazło się wrocławskie piwo z browaru restauracyjnego Złoty Pies. Golden Weizen, autorstwa Łukasza Szweda zdobył srebro w kategorii piw pszenicznych (HefeWeizen).

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

- To duży sukces naszego browaru, który otwarty został niedawno. Nie warzyliśmy go specjalnie na konkurs, po prostu zgłosiliśmy to, co było na kranie  – mówi Łukasz Szwed, główny piwowar w browarze Złoty Pies, autor nagrodzonej receptury. - Tajemnicą naszego sukcesu jest wiedza i doświadczenie. Nawet drobna zmiana składnika przekłada się na wyraźną różnicę w efekcie końcowym. Liczy się jednak również wyczucie i pasja. Tego ostatniego nam nie brakuje – dodaje.

Nagrodzony Golden Weizen to klasyczne piwo pszeniczne w niemieckim stylu (słód pszeniczny stanowi ponad 50% zasypu). Jest orzeźwiające, słodowe, o smaku chlebowym. Warzy się je przy użyciu polskiego chmielu Lubelski.

 

Łukasz Szwed, autor receptury, zaczynał jako piwowar domowy. Fascynacja różnorodnością niuansów, które decydują o smaku i aromacie piwa, skłoniła go do dalszego rozwoju. Zrobił doktorat na wrocławskim Uniwersytecie Przyrodniczym w dziedzinie technologii żywności i żywienia człowieka, specjalność – procesy fermentacji. Teraz jest głównym piwowarem we wrocławskim browarze restauracyjnym Złoty Pies, który otworzył się niespełna miesiąc temu we wrocławskim Rynku. W tej chwili można tutaj zamawiać cztery rodzaje rzemieślniczego piwa, warzonego na miejscu. Oprócz nagrodzonego Golden Weizena – z golden retrieverem na kranie - goście mogą degustować również Boksera (Lager), Pitbulla (IPA), Buldoga Amber (wariacja na temat marcowego). 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

PREXPERT

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »