Gospodarka » Przemysł

Wrocławskie Centrum Badań EIT+ akredytowanym ośrodkiem innowacji

Ministerstwo Rozwoju nadało z dniem 23 czerwca br. Wrocławskiemu Centrum Badań EIT+ status akredytowanego Ośrodka Innowacji, uprawnionego do świadczenia proinnowacyjnych usług doradczych dla biznesu i nauki.

Zgodnie z informacją przekazaną przez Ministerstwo Rozwoju, Ośrodki innowacji to podmioty zajmujące się szeroko pojętą promocją i inkubacją innowacyjnej przedsiębiorczości, transferem technologii i dostarczaniem usług proinnowacyjnych, aktywizacją przedsiębiorczości akademickiej oraz współpracą z biznesem.

Efektem działalności Wrocławskiego Centrum Badań EIT+, jako ośrodka innowacji, będzie zatem rozwijanie innowacji w aspekcie produktowym, procesowym i organizacyjnym.

WCB EIT+ jako instytucja otoczenia biznesu i podmiot działający na rzecz rozwoju gospodarczego oraz innowacyjności, świadczy specjalistyczne wysokiej jakości proinnowacyjne usługi doradcze i wsparcia w obszarze powiązanym m.in. z inteligentnymi specjalizacjami. Spółka prowadzi i stale poszerza ofertę skierowaną do przedsiębiorców obejmującą m.in. zaawansowane usługi o charakterze mentoringowym, doradczym, akceleracyjnym, finansowym, coachingowym, a także umożliwiającej korzystanie z infrastruktury i aparatury badawczo-rozwojowej oraz pomagającej zarządzać procesem innowacyjnym w przedsiębiorstwie. Ponadto w ramach świadczonych usług WCB EIT+ prowadzi aktywną współpracę z sektorem nauki, lokalną (samorządową i rządową) administracją oraz organizacjami biznesowymi w celu tworzenia wspólnej płaszczyzny do działań na rzecz rozwoju gospodarczego regionu, aktywnie włączając się w wiele inicjatyw społ.-gosp. mających na celu wzrost konkurencyjności regionu i miasta.

W ramach włączenia do systemu innowacji EIT+ oferuje:

• usługi doradcze w zakresie innowacji – doradztwo, pomoc i szkolenia w zakresie transferu wiedzy,
  • usługi doradcze w zakresie innowacji – doradztwo, pomoc i szkolenia w zakresie nabywania i ochrony wartości niematerialnych i prawnych oraz korzystania z nich,
  • usługi doradcze w zakresie innowacji – doradztwo, pomoc i szkolenia w zakresie korzystania z norm i regulacji, w których są one osadzone

W regionie Dolnego Śląska taki status otrzymały tylko trzy podmioty:

• Wrocławskie Centrum Badań EIT+
  • Wrocławski Park technologiczny S.A.
  • oraz Prometeia Capital sp. z o.o.

EIT