Gospodarka » Żywność
Wrześniowy Perlage Tasting Club
Zobacz więcej zdjęć » |
Spotkania z cyklu Perlage Tasting Club na stałe wpisały się już do kalendarza wszystkich pasjonatów fine dining. Już od dwóch lat raz w miesiącu zaproszeni szefowie kuchni, managerowie restauracji, sommelierzy i inne osoby związane z szeroko pojętą branżą gastronomiczną spotykają się w koncepcie restauracyjnym Water&Wine, zlokalizowanym przy zakładzie butelkującym Cisowiankę i Cisowiankę Perlage, aby podyskutować na temat sztuki doboru wody i wina do różnego typu dań a także by dowiedzieć się więcej na temat ważnej roli jaką w fine dining odgrywa woda.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Wrześniowa edycja Perlage Tasting Club zorganizowana była wspólnie z Robertem Mielżyńskim a prezentowała wina pochodzące z winnic słynnej rodziny Frescobaldi. Firma Frescobaldi jest jednym z najlepszych i najstarszych producentów wina we Włoszech. Jej historia sięga 13 wieku. Degustacja win i panel dyskusyjny prowadzony był przez gościa specjalnego tego spotkania, samego Marchesi Lamberto Frescobaldi. Degustowano wina pochodzące z toskańskiej winnicy Tenuta Luce della Vitem, na rozwój której szczególny nacisk kładzie sam Lamberto Frescobaldi. Na portfolio winnicy składają się trzy etykiety: dwa Supertoskany – Luce i Lucente (produkowane z mieszkanki gron Merlota i Sangiovese) oraz Luce Brunello.
Ostatnim punktem programu Perlage Tasting Club było menu degustacyjne przygotowane przez szefa kuchni konceptu restauracyjnego Water&Wine – Marka Flisińskiego. Do każdego z wyjątkowych i zaskakujących dań przygotowanych przez Szefa wina dobrali wspólnie Robert Mielżyński i Piotr Kamecki (Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich). Do degustacji podano 10 dań stanowiących kompozycję tradycji, nowoczesności i bardzo różnorodnych smaków. Znamienici goście zasiadający przy wspólnym stole delektowali się między innymi asiette z kopru włoskiego, wędzonym jesiotrem podanym na puree z kurek czy dzikiem z kasztanami, kiszonym jabłkiem i trawą żubrową. Podczas degustacji kluczową rolę Cisowianka Perlage, której wyjątkowe właściwości pozwoliły na odczuwanie w pełni smaku wszystkich przygotowanych przez Szefa Flisińskiego dań i podanych do nich win.
Udział w spotkaniu z cyklu Perlage Tasting Club w koncepcie Water&Wine pod Nałęczowem był inspirującym wydarzeniem gastronomicznym, jak i ciekawym spotkaniem towarzyskim. W&W to miejsce z duszą, gdzie nacisk kładzie się na smak i jakość: tak doskonałej wody, jak i wina oraz potraw. - powiedział jeden ze znamienitych gości spotkania Maciej Dobrzyniecki, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce - Spore wrażenie zrobił na mnie tour po nowoczesnym zakładzie butelkowania Cisowianki, gdzie przekonałem się o tym, jak wymierny wpływ na jakoś Państwa wody miało wdrożenie zaawansowanych procesów technologicznych.
Menu przygotowane przez zdolnego szefa - Marka Flisińskiego było poprawnie zbalansowane i ułożone z dbałością o ukazanie różnorodności technik oraz tekstur – ocenia Prezydent Dobrzyniecki - Na szczególne wyróżnienie zasługują wykorzystane produkty, a także prezentacja dań, której nie powstydziłyby się najlepsze polskie restauracje. Kluczowym punktem programu był również wykład Marchesi Lamberto Frescobaldiego oraz degustacja intrygujących , świetnie dobranych win.
Wyjątkowość obiektu Water&Wine zasługuje na niewątpliwe wyróżnienie. – dodaje Prezydent Akademii Gastronomicznej - Mam szczerą nadzieję, iż w najbliższym czasie będę miał możliwość zorganizowania w tym miejscu spotkania członków Polskiej Akademii Gastronomicznej, by poszerzyć grono fanów unikalnego konceptu.
Zdjęcia: Maciej Stankiewicz
Nadesłał:
Polskie Zdroje
|
Komentarze (0)