Firma » Biznes

Wsparcie zagranicznego inwestora dla projektów INEA

Poznan, Poland, 23/04/2013 – INEA („Spółka”), wiodący operator kablowy w zachodniej Polsce, ogłasza dzisiaj, że podmiot kontrolowany przez Warburg Pincus, czołowy globalny fundusz private equity skoncentrowany na inwestycjach we wzrost,
został jej strategicznym mniejszościowym inwestorem oraz zobowiązał się do dalszego finansowania jej wzrostu i konsolidacji rynkowej. Warunki inwestycji nie zostały ujawnione.

INEA wykorzysta dodatkowe środki do wsparcia swoich strategicznych inwestycji w budowę sieci nowej generacji NGA (Next Generation Access), która umożliwią świadczenie usług „triple play" i szybkiego dostępu do internetu dla gospodarstw domowych i firm w całym regionie oraz do przyspieszenia konsolidacji sektora telekomunikacyjnego.
Od swojego powstania w 1992 r. INEA stała się wiodącym operatorem typu „triple play" w Wielkopolsce i czwartym co do wielkości największym operatorem kablowym w Polsce. Obejmując zasięgiem 360 tys. gospodarstw domowych i posiadając 170 tys. abonentów, INEA dostarcza wysokiej jakości usługi telekomunikacyjne za pomocą swojej w pełni nowoczesnej sieci. Jej Abonenci mogą też korzystać w Poznaniu z sieci Hotspotów i mają dostęp do lokalnego kanału telewizyjnego. Województwo wielkopolskie jest dynamicznie rozwijającym się, trzecim co do wielkości województwem w Polsce, z populacją 3,4 mln mieszkańców. W 2012 r. Spółka osiągnęła przychody w wysokości 169 mln złotych.
Warburg Pincus będzie wspierał INEA w rozwijaniu sieci w technologii FTTH (ang. fibre-to-the-home), która zapewni szerokopasmowy dostęp do internetu dla ponad 200 tys. kolejnych gospodarstw domowych i firm w Wielkopolsce. Część inwestycji zostanie zrealizowana w ramach projektu wspieranego przez samorząd województwa - Wielkopolska Sieć Szerokopasmowa, który ma na celu budowę ponad 4 tys. km wysokiej jakości sieci szkieletowo-dystrybucyjnej, pokrywającej swoim zasięgiem 95% gospodarstw domowych w Wielkopolsce w promieniu 4 km od najbliższego węzła dystrybucyjnego w technologii FTTH. Po zakończeniu tej inwestycji sieć Spółki będzie najbardziej zaawansowaną w Polsce, umożliwiając zapewnienie szerokopasmowego dostępu do internetu dla ponad 500 tys. gospodarstw domowych w całej Wielkopolsce.
Dodatkowo wsparcie finansowe Warburg Pincus umożliwi Spółce podjęcie działań konsolidacyjnych na bardzo rozdrobnionym rynku telewizji kablowej w regionie.
Janusz Kosiński, Prezes Zarządu i współzałożyciel INEA, skomentował: „Warburg Pincus jest bardzo doświadczonym i odnoszącym sukcesy inwestorem, który wspiera budowę sieci NGA w Wielkopolsce. Od samego początku zaangażowania się w projekty realizujące powstawanie sieci NGA, poszukiwaliśmy partnerów, którzy pomogliby zrealizować projekt w jak największej skali. Jesteśmy pewni, iż zaangażowanie Warburg Pincus pomoże zapewnić sukces projektowi, który będzie udziałem wszystkich mieszkańców Wielkopolski, korzystających z dostępu do usług telekomunikacyjnych sieci szerokopasmowych nowej generacji. Dodatkowo przy wsparciu Warburg Pincus będziemy mieć większe możliwości kształtowania naszego rozwoju z sukcesem."
Warburg Pincus ma duże doświadczenie w inwestowaniu w sektor kablowy na świecie oraz w Europie Środkowo-Wschodniej. Warburg Pincus stworzył Ziggo, (ZIGGO NA), największego operatora kablowego w Holandii, w wyniku połączenia trzech mniejszych regionalnych operatorów kablowych - spółek Multikabel, Casema oraz @ Home. Warburg Pincus zainwestował również w operatorów kablowych w USA, Wielkiej Brytanii i na kilku rynkach Europy Środowo-Wschodniej. Od 1987 r. spółka przeznaczyła ponad 1 mld dolarów na inwestycje w 12 spółkach z Europy Środkowo-Wschodniej. Obecnie, spółka jest inwestorem mniejszościowym w AmRest, firmie notowanej na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, a w przeszłości jej inwestycje obejmowały udziały w spółkach Zentiva i Euromedic.
Paul Best, Dyrektor Zarządzający w Warburg Pincus, skomentował: „Warburg Pincus, na podstawie swojego dużego doświadczenia w sektorze kablowym, postrzega INEA jako wyjątkowego operatora. Rynek usług telewizyjnych i sieci szerokopasmowej w Polsce cieszy się długoterminowymi perspektywami wzrostu strukturalnego, a technologia kablowa posiada przewagę nad innymi technologiami. Zwróciliśmy uwagę na INEA, ponieważ firma ta ma silną pozycję rynkową i potencjał do dalszego rozwoju, a także do podjęcia działań konsolidacyjnych na rynku. Ponadto, natrafiliśmy na wybitnie utalentowany zespół zarządzający, który jest ogromnie zaangażowany w rozwój swojej firmy. Czekamy na możliwość ich wsparcia jako aktywni partnerzy z planem wykreowania długoterminowej wartości".
Transakcję tę uważa się za największą na rynku private equity w tym roku w Polsce (Source MergerMarket, Thomson, Dealogic).

iwonamichalowska