Firma » Praca

Współpraca z Małopolską Szkołą Gościnności to kształtowanie potencjalnego pracownika.

Od 3 lat krakowski region grupy Orbis współpracuje z Małopolską Szkołą Gościnności. Dzięki temu partnerstwu Grupa nie tylko inwestuje w młodzież, szkoli ją podczas staży, pomaga z aspektem edukacyjnym, ale też kreuje swój wizerunek w oczach potencjalnego pracownika.

„Ponieważ jesteśmy największą siecią hotelową w Polsce to na nas w znacznej części ciąży odpowiedzialność jak branża hotelarska jest postrzegana, to my mamy moc, aby ją kreować. Dlatego współpraca z takimi organizacjami jest niezmiernie ważna. Każdy z naszych regionów współpracuje z wybraną placówką i dzięki temu wpływamy na kreowanie brandingu w przyszłych pracownikach. Nie myślimy nie tylko o tu i teraz, ale o aspekcie długofalowym.” – Joanna Kłeczek-Kacza, Talent and Culture Manager Grupy Orbis.

Od klasy patronackiej się wszystko zaczęło

Współpraca Grupy Orbis podjęta została z myślą o wspieraniu młodych osób na starcie i przygotowywaniu ich do pracy w zawodzie hotelarza. Utworzona została klasa, w której na zakupione laptopy wgrany został system operacyjny, który jest użytkowany we wszystkich hotelach Grupy Accor, dlatego uczniowie wiedzą, jak go obsługiwać i łatwiej jest im się odnaleźć nowej pracy. Pracownicy Grupy z różnych pionów oraz działów prowadzą gościnne wykłady w szkole, dzięki czemu pokazują praktyczny aspekt branży, dynamikę zmian branży oraz jak ich stanowisko jest wykorzystywane. Praktycy prowadzą także wykłady o rozwoju kariery zawodowej. Współpraca przejawia się również uczestnictwem w ważnych dla Małopolskiej Szkoły Gościnności wydarzeniach: konkursach, targach czy konferencjach. Grupa Orbis jest także zapraszana na spotkania, na których uczestniczy w rozmowach z kuratorium i urzędami mającymi wpływ na wygląd edukacji i dzięki dzieleniu się swoją wiedzą i spostrzeżeniami ma realny wpływ na kształtowanie programu nauczania. Wszystko to prowadzi do poznawania uczącej się tam młodzieży i nawiązywania z nią relacji. Wynikiem działań jest mocno wykształcona świadomość marki Orbis, która często zostaje wybierana jako pracodawca.

Staże

Bardzo dobra współpraca trwa już od trzech lat i obejmuje działania dotyczące staży w ramach projektu finansowanego ze środków pozyskanych z Unii Europejskiej.  Dzięki nim w 2018 roku prawie 70, a w 2017 niemal 50 uczniów zostało rozlokowanych na praktykach w większości hoteli Grupy Orbis w regionie małopolskim. Staże są organizowane od czerwca do września i trwają 4 tygodnie. - To nie tylko zarażanie pasją do hotelarstwa, ale także dzielenie się wiedzą i ukierunkowywanie kariery młodzieży, aby po szkole hotelarskiej została w zawodzie – mówi Joanna Kłeczek-Kacza.

Dzięki temu hotele otrzymują wsparcie w gorącym okresie wakacyjnym, a dzięki zwiększonej liczbie załogi w hotelach ich pracownicy mogą także udać się na urlop. Staramy się, aby te kilka tygodni wypełnionych było wiedzą, a stażyści wykonywali zadania, które dostaliby będąc normalnymi pracownikami hotelu i wynieśli ze stażu jak najwięcej. Wiele osób po zakończeniu praktyk decyduje się na dalszą współpracę z nami, czy to przedłużając staż na resztę wakacji, czy pracując przez cały rok.

Orbisjada

Współpraca przybiera także nieszablonowe formy. W tym roku spotkanie integracyjne dla ok 250 osób odbyło się na terenie Małopolskiej Szkoły Gościnności, której lokalizacja dla Grupy była idealnym miejscem pod względem logistycznym. Korzyścią dla uczniów była możliwość zobaczenia od podstaw, jak wygląda organizacja i wsparcie tak dużego przedsięwzięcia dla partnera zewnętrznego.

38PR