Zdrowie » Medycyna
Wyciskarka a sokowirówka - różnice
Wiesz już, że soki są bardziej wartościowe, niż warzywa i owoce w całości więcej... Pamiętaj jednak, że sok sokowi nie równy. Z sokowirówki uzyskasz sok o walorach smakowych. Oczywiście, jest bardziej smaczny, niż kupiony ze sklepu. Ale warto wiedzieć, że nie tylko możesz mieć jeszcze smaczniejszy sok, ale, przede wszystkim, zdrowszy.
Chcesz wiedzieć więcej - zajrzyj na stronę terapiasokami.pl. Znajdziesz tam wiedzę o wyciskarkach, sokach i naturalnych terapiach.
Sok z wyciskarek dzięki innowacyjnej technologii ma nieporównywalnie więcej wartości odżywczych niż sok z sokowirówek. Dlaczego?
Wyciskarki wykorzystują innowacyjną metodę wyciskania, bez tarcia. Wytłaczają sok.
Sokowirówki wyciskają sok w oparciu o siłę tarcia. Tarcie niszczy to co najcenniejsze w soku, niszczy enzymy i witaminy.
Dowiedz się więcej:
 Wyciskarka |   Sokowirówka |  
|   Innowacyjna technologia: miażdżenie i tłoczenie. To wyciskanie zbliżone do mechanicznego. Wałek delikatnie wytłacza sok. Warzywa, owoce i zioła nie ulegają gwałtownemu cięciu, więc zachowują maksymalną ilość enzymów i fitosubstancji.  |    Przestarzała technologia: Ścierania i tarcia. Za pomocą siły odśrodkowej, oddziela sok od pulpy, dlatego otrzymujesz mniej soku.  |  
| Wyciska sok z przestrzeni międzykomórkowej, gdzie znajduje się Apteka Natury: witaminy, enzymy, esencje, bioskładniki, flawony itp.  |  Wydobywa sok z obszarów, gdzie roślina była przecięta. Nie wydobywa soku z przestrzeni miedzykomórkowej. Cenne składniki pozostają w pulpie. | 
| Niskie obroty. Szczególnie wyciskarki pionowe, najnowszej generacji, mają małą liczbę obrotów: ok. 50-70. Wolne obroty nie wytwarzają ciepła i nie natleniają soku. Sok w połączeniu z tlenem traci swoje właściwości lecznicze. | Tysiące obrotów. Sokowirówki mają kilkanaście tysięcy obrotów na minutę. Tak szybka praca powoduje, że sok natlenia się, ogrzewa, a w efekcie powstaje duża ilość piany. | 
| Wyciska pod ciśnieniem, dlatego wyciskanie jest bardziej efektywne. | Wyciska sok dzięki sile odśrodkowej, dlatego jest go mniej. | 
| Sok ma jednolitą konsystencję, nie rozwarstwia się. | Sok szybciej się rozwarstwia, bo jest natleniony. Musisz go wymieszać. | 
|   Wyciska wszystko od liści szpinaku, kapusty, pokrzywy, kiełki, trawy pszenicznej po twarde i miękkie owoce. To ważne, bo zielone koktajle zawierają bezcenny chlorofil, który leczy więcej...  |  Nie wyciska liści, kapusty, szpinaku, pokrzyw, trawy zbóż: jęczmienia, lucerny. Nie możesz przygotowywać drogocennych dla organizmu, leczniczych koktajli chlorofilowych. | 
|   Cicha. Wyciskarki do soków mają niski poziom hałasu. Możesz wyciskać świeży sok rano, nie obawiając się, że obudzisz śpiących domowników.  |  Hałas. Sokowirówka charakteryzuje się bardzo głośną pracą. | 
|   Całe produkty. Jeśli masz dostęp do ekologicznych, niepryskanych owoców i warzyw, nie musisz obierać ich ze skórki, aby wycisnąć sok. Możesz również zostawić mniejsze pestki: w nich również są wartości odżywcze. W Kuvingsie B6000 nie musisz nawet kroić owoców i warzyw!  |  Konieczność obierania. Do sokowirówki wrzucasz tylko obrane owoce i warzywa. Musisz je też kroić na mniejsze kawałki. | 
|   Łatwość mycia. Innowacyjnych, pionowych wyciskarek nie musisz myć po każdym użyciu. Wystarczy przepłukać je dwoma szklankami wody. Myjesz je na koniec dnia. Mają niewiele elementów, więc wystarczą Ci 3 minuty, żeby była gotowa do kolejnego wyciskania.  |  Skomplikowane mycie. Sokowirówka jest trudna w demontażu, więc mycie jej jest kłopotliwe. | 
|   Bezpieczne materiały. Wykorzystuje ślimaki z mas ceramicznych, sok nie musi mieć kontaktu z metalami. Niektóre metale mogą unieczynnić magnez i mogą osłabić lecznicze właściwości naturalnych bio-esencji.  |  Metal. Cylinder i noże są metalowe, więc wchodzą w reakcję z sokiem. | 
		Nadesłał:
            Owocowa Malwina terapiasokami.pl 
	 | 
	
						Nowodvorski Lighting na Warsaw Home and Contract 2025			
						Sztuka warstwowego oświetlenia – gra planów i perspektyw			
						Rozszerzanie diety niemowląt – o czym warto pamiętać			
						NOWOŚĆ! Proszki i grysy z owoców i warzyw liofilizowanych KRESTO – naturalny kolor w Twojej kuchni			
						Domowy kisiel żurawinowy z malinami			
Komentarze (1)
Cały świat pije soki a my? jak zawsze za murzynami. Soki odmładzają. Pijcie babeczki.